Een haven, enkele boten en cruises
01 jan. 1970 - 01 jan. 1970
Het is een haven met een centrale ligging, in het hart van de grootste Belgische metropool. Ook al kent het grote publiek de haven misschien niet, u mag haar belang niet onderschatten. Met 300 bedrijven en bijna 12.000 werknemers, een jaarlijkse omzet van 4.250.000 000 euro en de behandeling van jaarlijks 6 miljoen ton goederen, kan de haven van Brussel zonder twijfel de concurrentie aangaan met een haven zoals Zeebrugge.
De toegankelijkheid is uitzonderlijk voor een inlandse haven. In het noorden is Brussel verbonden met de Schelde en de Noordzee dankzij het kanaal van Willebroek, gelegd in de jaren 50. In het zuiden biedt het kanaal Charleroi-Brussel de mogelijkheid om naar Duinkerke, Luik en Rijssel te varen. In het voorbijgaan (-varen) kunt u de indrukwekkende hydraulische constructies bewonderen zoals het hellend vlak van Ronquières en de liften van Strépy-Thieu. Dankzij deze bijzondere situatie heeft Brussel de status van maritieme haven.
Nog niet zo lang geleden had de haven niet zo’n goede reputatie bj de Brusselaars. En nu is het een van de aangenaamste plaatsen in de hoofdstad. Er zijn veel inspanningen gedaan voor de ontwikkeling van de haven. De vastgoedprijzen stijgen en bij het kleinste zonnestraaltje komen fietsers en skaters naar de kaaien. 'Brussel Bad' moet niet jaloers zijn op 'Paris-plage'. Valérie Motmans (St.)