20 geselecteerde landen, met één nieuwkomer : Bulgarije
Geselecteerde landen : Duitsland, Estland, Italië, Tsjechische Republiek, België, Finland, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Frankrijk, Noorwegen, Rusland, Denemarken, Hongarije, Nederland, Zweden, Spanje, Ijsland, Polen, Zwitserland.
Niet alleen is de Bocuse d'Or de wereldwijde culinaire referentie, het is ook een talentenjacht die haar gelijke niet kent en een prestigieuze show waarin techniek en creativiteit vooropstaan. Het evenement is een mijlpaal op weg naar deelname aan de wereldfinale van de Bocuse d'Or, die op 29 en 30 januari 2013 plaatsheeft tijdens de beurs Sirha in Lyon. De Bocuse d'Or Europe biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de culinaire trends in elk van de deelnemende landen.Omdat het belangrijk is blijvend de horizon van de haute'cuisinegemeenschap te verbreden, komen tijdens elke editie nieuwe landen het aanbod verrijken. Zo neemt in 2012 Bulgarije voor het eerst deel aan de Europese selectie. Luxemburg en de Tsjechische Republiek van hun kant maken een opgemerkte terugkeer.
Een prestigieuze jury
Voor deze derde editie verloopt de Bocuse d'Or Europe onder het toeziend oog van voorzitter Peter Goossens. Erevoorzitter van de wedstrijd is Alex Atala. De jonge chef van D.O.M in Sao Paulo wordt aanzien als één van de creatiefste koks van het moment. Voor hem wordt de Bocuse d'Or Europe ongetwijfeld een prettig weerzien met het land waar hij zijn eerste culinaire stappen zette. Toen hij als achttienjarige voet op Europese bodem zette, was het in een Belgische school voor hotel' en restaurantmanagement dat hij zich inschreef om het vak te leren dat hij vervolgens mocht verfijnen aan de zijde van de Brusselse topchef Jean'Pierre Bruneau.
De Bocuse d'Or Europe, één van de topevenementen van Brusselicious 2012
Met Brusselicious, het Jaar van de Gastronomie, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist hulde te brengen aan de culinaire kunst in al haar vormen. Van product tot bord, van kok tot lekkerbek ... 2012 wordt een jaar vol nooit eerder geziene evenementen die de gastronomie in de schijnwerpers plaatsen. En de Bocuse d'Or Europe wordt daarvan alvast één van de hoogtepunten.