Wie zit er achter de Brussels Vintage Market?
Wie zit er achter de Brussels Vintage Market? Sinds twee jaar komt de Brussels Vintage Market langs in onze mooie metropool! Deze markt, die volledig gewijd is aan vintagedecoratie en -mode, creëert een manie bij de fans van het genre. Het team van BrusselsLife regelde een ontmoeting met de personen die het briljante idee hadden om dit concept van over het Kanaal hier te introduceren! In het centrum van Brussel ontmoet ik bij een glas de twee bruisende Brusselse dames die achter Brussels Vintage Market zitten. Morgan en Charlotte, de bruin- en de blondharige.
Hoe definiëren jullie vintage?
M&C: Volgens ons omdat vintage kledij van tot jaren 50 tot de jaren 70. De laatste tijd hebben we de tendens zien evolueren. Er zijn bijvoorbeeld ook heel wat spullen uit de jaren 90. Meestal kent vintage een bijkomende dimensie: maatwerk. Men past een kledingstuk aan onze maat aan, het wordt hersteld omdat het beschadigd is of om er iets aan toe te voegen, om er een uniek stuk van te maken.
Van waar komt die passie voor vintage?
Charlotte: Oorspronkelijk waren e niet bepaald gepassioneerd door vintage. Een vriend, Kristen Moreau, had het idee om een markt met vintagespullen op te zetten net zoals hij tijdens een van zijn reizen in Londen had gezien. Hij zocht hulp voor zijn initiatief. Ik ben mee in zijn project gestapt en Morgan vergezelde ons vier of vijf maanden later. Morgan: Door te werken bij de Brussels Vintage Market is onze interesse in vintage gegroeid en zijn we het beginnen te waarderen.
Welke voordelen zijn er verbonden aan het kopen van vintage?
M&C: Er zijn meerdere voordelen. Het belangrijkste voordeel voor ons is dat je rondloopt met een uniek stuk dat specialer is dan wat we vinden bij de grootdistributie. Er is ook het aspect "ik heb iets mafs gevonden!". Het is alsof je een schat vindt. We zeggen niet dat je volledig vintage gekleed moet zijn, enkele meer klassieke toetsen volstaan. Dat vinden we cool.
Is het belangrijk dat die stukken een "geschiedenis" hebben?
M&C: We proberen ons de geschiedenis van de objecten en sieraden voor te stellen want soms zijn de spullen op de rand van walgelijk. Vooral als je bijvoorbeeld een oud paar pumps tegenkomt die de vorm hebben van de voeten van de vorige eigenaar. We denken liefst niet aan de persoon die ze vroeger droeg. Als je de spullen cool vindt en als ze niet duur zijn, denk je niet noodzakelijk aan de persoon die ze voor jou droeg.
Denken jullie dat vintage nog mooie tijden te wachten staan?
Charlotte: We hopen het! Vooral de vintage op maat en de herwerkte vintage waarbij iedereen zijn persoonlijke stempel drukt op de kledij! Als dit zou verdwijnen, zal het herinterpreteren van vintage de bovenhand halen, denk ik.
Morgan: Ik denk dat het huidige economische klimaat in het voordeel van vintage speelt. De mensen zijn tevreden als ze een alternatief vinden voor het kopen van kledij. En bovendien wordt niet meer gezegd dat tweedehands bedorven is en voor de armen, dat dankzij de "fashion" kant van vintage.
M&C: Je moet een onderscheid maken tussen tweedehands dat eerder brol is voor ons, zoals een T-shirt uit de vorige collectie van H&M en vintage, wat eerder bijzondere kledingstukken zijn. Het is daarom dat de BVM ruimte geeft aan jonge ontwerpers. Het is belangrijk voor ons dat de spullen cool en origineel zijn, zelfs als ze recent zijn. Ons hoofddoel is het aanbieden van anderen en originele dingen. We zijn geen brocante, maar ook geen luxemarkt.
Welke zijn jullie lievelingsvintagestukken?
Charlotte: Ik heb redelijk wat vintagespullen en ik hou van ze allemaal. Het is dus moeilijk om te kiezen. Mijn favoriet zijn momenteel de zwarte bottines die ik nu draag. Ik draag ze steeds! Ik ben ook weg van een topje dat enkel gemaakt is van pailletten, met een tijgerkop, maar ik draag het nooit. Tot slot heb ik ook een oude postbodetas "Sabena" van een vriend gekocht en ik heb ook een taboeret in formica waar ik weg van ben. Morgan: mijn voorkeur gaat uit naar vintageobjecten. Maar ik hou ook van kledij van kleine ontwerpers.
Wat is jullie voorbeeld van een vintagedag?
M&C: ’s Morgens ga je naar de vlooienmarkt. Je drinkt een chocomelk bij Chaff en dan ga je langs alle winkels in de Hoogstraat en de Blaesstraat. Vervolgens trek je richting Sint-Goriks om in de Kartuizerstraat een bezoekje te brengen aan de winkels van Isabelle Bajart, Gabriele Vintage, Quai 2... En dan kom je dag zeggen op de Vintage Market! In de namiddag ga je een glas drinken bij Fontainas en eten bij Kika. Je gaat uit bij Madame Moustache en om af te sluiten ga je slapen in hotel Berger in Elsene.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het