In vino veritas
Oorspronkelijk betekent het woord 'vintage' een wijn- of porto-oogst. Vandaag de dag ordt het woord ontzettend vaak gebruikt door jongeren en zijn er enkele verschillen. Voor sommigen doet het denken aan de zuinigheid uit de jaren 60, voor anderen aan cultobjecten uit bepaalde decennia en voor nog anderen is het een zeldzame uitgave van een meubel- of kledingstuk. Wij houden het erbij dat al wat retro ook vintage is.
Waarom?
Waarom de gebloemde kleedjes van oma die naar naftaline ruiken van de zolder halen? Eerst en vooral om anders te zijn dan de rest. Op maandagochtend aankomen op bureau met een splinternieuwe trui van Zara en merken dat je collega hetzelfde idee had, is nogal ergerlijk. Vintage kopen en dragen, dat betekent er zeker van zijn dat je een uniek stuk en geen alledaagse look. Zo sta je er.
Sommigen hechten ook veel belang aan de geschiedenis van oude stukken, het feit van iets te bezitten dat de tijd heeft doorstaan, date en geschiedenis heeft wordt geapprecieerd. In een wereld waar het meeste in serie wordt vervaardigd heeft een uniek stuk meer waarde. Ook de kwaliteit is een voordeel. De in de tijd gebruikte materialen waren van betere kwaliteit en het werk nauwgezetter.
En in Brussel?
Je mag zeker de vlooienmarkt op het Vossenplein niet missen. Die vindt dagelijks plaats van 6.00u 's morgens tot 14.00u. Je vindt er alles en niets, schilderijen, meubelen, sieraden, kleding, foto's... Ga vroeg genoeg om zeldzame parels te ontdekken of laat om achtergelaten zaken te halen! In dezelfde wijk vindt u de Blaesstraat met antiek- en kringloopwinkels. Afspraak bij Foxhole, een grot van Alibaba voor de liefhebbers van vintage aan een heel goede prijs. Ook meer in het centrum, in de Dansaertwijk, is er een vintagegrot: Gabrielle, Idiz Bogam, Lucien Cravatte, Isabelle Bajart ...
Je begreep het al, Brussel herbergt mooie verrassingen voor alle vintageliefhebbers! Gloria Rojas Galvez
Vond je dit artikel leuk?
Deel het