Roller derby @ Bruxelles : Brussels Derby Pixies
Van waar is roller derby afkomstig?
Margaux Legroux: Roller derby was een sportspektakel in de jaren dertig. Het was een koers op schaatsen waarbij de traagsten de snelsten blokkeerden om de wedstrijd te kunnen winnen. In de jaren zestig tot tachtig is het meer een spektakel dan een sport geworden. De spelers duwden om bij het publiek reacties uit te lokken.
Kunnen we dan zeggen dat roller derby vintage is?
M.L.: Ik denk dat het feit dat we rolschaatsen gebruiken, zoals in het begin van de jaren twintig, al vintage op zich is. Het tweede verband tussen roller derby en vintage is de «do it yourself» mentaliteit die bij beide heel aanwezig is. Ik wil er de nadruk op leggen dat er een wereld van verschil is tussen roller derby uit de jaren twintig en die van nu. De evolutie gebeurde in de jaren 2000 in Texas: er kwamen nieuwe regels die van roller derby een heuse sport maakten. Ik vind het cool dat dankzij de vintage trend nieuwe mensen zich interesseren in roller derby.
Wat is roller derby vandaag de dag?
M.L.: Het is heel ingewikkeld, je moet meer dan vijftig bladzijden met reglementen vanbuiten kennen vooraleer je mag beginnen hopen om je eerste wedstrijd te spelen. De nieuwe rekruten, Fresh Meat genoemd, moeten zes tot negen maanden wachten vooraleer ze een echte wedstrijd kunnen spelen. Het grote verschil met roller derby uit de jaren zestig tot tachtig is dat het helemaal geen spektakel meer is. Het is een echte contactsport op rolschaatsen die volharding en transcendentie vereist. Ook de bescherming (ellebogen, knieën, hoofd, tanden) maakt deel uit van deze vernieuwing. Ze zijn van essentieel belang!
Kun je in enkele woorden uitleggen hoe een wedstrijd verloopt?
M.L.: Twee teams van vijf speelsters ontmoeten elkaar op het veld. Elk team bestaat uit vier blokkeersters en een jamster. De blokkeersters nemen plaats op de vertreklijn, het draaipunt en brengen de jammer in beweging. Eens ze de lijn hebben voorbijgestoken, vertrekken de jamsters. Het doel is dat ze de blokkeersters voorbijsteken. De eerste die daarin slaagt, is de leadjamster en kan het spel stilleggen als zij dat wilt. Per meisje van de tegenploeg dat voorbijgestoken is door de jamster, wint het team een punt. Het doel van de blokkeersters is ook het blokkeren van de jamster van de tegenploeg zonder handen of voeten te gebruiken en zonder haar rug aan te raken. Bij roller derby is veiligheid heel belangrijk. Bij een grote overtreding gaat de overtreedster naar de «gevangenis». De wedstrijd bestaat uit twee grote fases van dertig minuten die bestaan uit spelletjes van twee minuten (jam) met daartussen pauzes van dertig seconden. Het is heel vermoeiend en vraagt heel wat concentratie. Het is een onophoudelijke sprint. Daarom gaat op het einde van elke jam een andere formatie het veld op.
Hoe kom je zover aan roller derby te doen?
M.L.: Dat hangt ervan af hoe je de sport leert kennen. Meestal gebeurt dat via reportages of door erover te horen praten. Ik wil ook preciseren dat roller derby, in tegenstelling tot wat vele reportages en films tonen, geen rockabilly/punk imago heeft. Toch niet bij onze liga. Alles begon wel in die wereld, maar de meisjes zijn helemaal niet uit dat milieu afkomstig. Sommigen vinden het wel cool, maar we willen niet geassocieerd worden met pin-ups. Maar ik spreek uiteraard enkel in naam van de Brussels Derby Pixies.
Welke zijn de voordelen vergeleken met andere sporten?
M.L.: Een van de meeste geapprecieerde waarden is het respect. Er is meer en meer gebrek aan respect, zowel in het dagelijkse leven als in de sportwereld, maar onze speelsters hechten er veel belang aan. Er is ook veel wederzijdse hulp, zelfs tussen de verschillende liga’s. Gloria Rojas Galvez
Vond je dit artikel leuk?
Deel het