LED RGB vs. RGBW ledstrips: wat is het verschil?
Verkopers van ledverlichting, zoals Prolumia, doen er dan ook alles aan om een enorm assortiment in huis te hebben. Denk maar aan het grote aanbod ledstrips bij Prolumia. Zo vind je bij Prolumia zowel RGB als RGBW ledstrips. Maar wat is precies het verschil en waar pas je welke ledstrips toe? Wij gaan er in dit artikel even dieper op in.
Verschil 1: het aantal kleuren van licht
RGB staat voor rood, groen en blauw. RGBW staat voor rood, groen, blauw en wit. Het verschil zit ‘m dus in het aantal basiskleuren. Het is logisch dat je met vier kleuren een grotere waaier aan kleuren kunt maken dan met drie kleuren. Vergelijk het gerust met een schilderij dat je met rood, groen en geel moet maken. Moest je er wat zwart kunnen aan toevoegen, dan kun je heel wat meer kleuren maken. Bij LED-verlichting is dit zeer gelijkaardig. Door het witte licht kun je veel subtieler precies dat licht produceren dat je wil. Dankzij een controller van Prolumia regel je hoeveel van elke kleur je precies wil en je voegt er al dan niet veel of weinig wit licht aan toe. Zo kun je bijvoorbeeld als bedrijf precies je bedrijfskleuren gebruiken in je huisreclame. Of je kunt je verlichting zeer nauwkeurig instellen volgens de sfeer die je wil creëren. Dat net ietsje te veel groen of blauw werk je weg met er wat wit aan toe te voegen of weg te nemen. Of is dat oranje toch een beetje te flauw? Dan geef je het wat meer pit door er wit bij te voegen. Eigenlijk werken de RGB en RGBW ledstrips van Prolumia gewoon zoals het maken van verf. Je mengt verschillende kleuren met elkaar tot je de juiste tint krijgt. Alleen zijn deze Prolumia ledstrips heel wat makkelijker, en ook gewoon automatisch, in te stellen. Je experimenteert zelf met Prolumia ledverlichting en maakt je eigen persoonlijke verlichting zelf.
Verschil 2: de intensiteit van het licht
Hoe zit het met de intensiteit van RGB en RGBW ledstrips? Is hier ook een verschil? Ja, zeker! Het is een wetenschappelijk feit dat wit licht verder doordringt in objecten dan donker licht. Richt maar eens een witte zaklamp op een voorwerp en doe hetzelfde met een gele of een rode lamp. Je merkt gauw het verschilt. RGBW ledstrips van Prolumia produceren een intenser licht dan hun Prolumia RGB tegenhangers. Dat maakt dat je met RGBW een duidelijker beeld hebt op de zaken.
Verschil 3: de prijs
Ook in de prijs zit er een verschil tussen RGB en RGBW ledstrips. Omdat Prolumia RGBW een lichtelement meer heeft, zijn ze ook duurder. Ook bij Prolumia merk je dit. Maar wees gerust, je hebt niet voor elke toepassing absoluut een RGBW ledstrip nodig.
Verschil 4: de toepassingen
Voor sfeerverlichting in huis of bijvoorbeeld verlichting op een podium volstaat een RGB ledstrip. Wil je echter meer subtiele verlichting met meer schakeringen en wil je ook de intensiteit kunnen regelen? Dan heb je RGBW ledstrips nodig. Toepassingen hiervan zijn kunstgalerijen, kledingwinkels en decoratiezaken. Doe de proef op de som. Ga eens kijken bij Brusselslife en kies een restaurant, een tentoonstellingszaal en een theater uit en ga op ontdekking. Je merkt meteen of het licht er aangenaam warm, subtiel gekleurd of helder intens is. Daarin zit nu precies het verschil tussen RGB en RGBW ledstrips. Zoek op deze basis verder bij Prolumia en je komt tot de perfecte verlichting voor jouw project.
Is LED-verlichting wel zo groen als het lijkt?
Sinds de opkomst van LED-verlichting zweert men bij het lage energieverbruik van de lampen. Daar kan in principe niemand iets op tegen hebben, ook specialisten als Prolumia niet. Toch zit er een addertje onder het gras. Ga maar eens het artikel lezen over niet altijd duurzame ledverlichting. Het onderzoek wijst uit dat je als consument toch niet altijd weet wat je koopt. LED-verlichting werkt vaak met filters om ‘warm’ licht te bekomen. Deze filters maken dan wel dat de lamp minder intens is. Dus het werkelijke vermogen dat op de lamp staat, geeft niet altijd de werkelijke lichtsterkte weer. In principe moet je dus meer LED-verlichting installeren dan je oorspronkelijk had gedacht, met het gevolg dat je dus ook meer verbruik hebt dan je had gepland. Of je nu bij Prolumia of bij een andere leverancier van ledverlichting koopt, deze filters worden op heel veel verlichting toegepast. Dus toch wel even opletten als je voor LED-verlichting gaat. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard!
LED strips, dé verlichting van de toekomst?
Wordt LED dé toekomst? Als je het enorme aanbod bij Prolumia ziet, kun je niet anders dan hierop ‘ja’ antwoorden. De technologieën worden alsmaar beter en scherper. De mogelijkheden worden groter. Het begon bij die (toen nog rare) stripjes met kleine lampjes. Nu is het uitgegroeid tot een echte business. Bij Prolumia vind je niet alleen LED-verlichting voor de privé woningbouw. Prolumia heeft ook producten voor utility & warehouse, voor verlichting van gevels en openbare gebouwen. Het houdt gewoon niet op. Als we ons baseren op het assortiment dat je bij Prolumia vindt, dan zullen deze ledstrips nog heel lang hun huidige plaats in de verlichtingswereld houden.
Professioneel advies is goud waard
Vroeger was verlichting heel simpel. Je had een aantal Watt en je had de grootte van de fitting. Je had ook mat of doorschijnend glas en een peervormige of kaarsvormige lamp. Hoe verlichting de laatste decennia is geëvolueerd, wie kan het nog bijhouden? Wil je ledverlichting in je woning of kantoor? Vraag raad aan een expert. Bij Prolumia bijvoorbeeld zitten specialisten die niets anders doen dan het uitzoeken welke verlichting waar past. Gratis advies is goud waard. Maak er gebruik van!
Vond je dit artikel leuk?
Deel het