Plassende standbeelden…
Manneken en Jeanneke
Manneken Pis (1619) stellen we niet meer voor. Het is het standbeeldje van 61 centimeter dat alle toeristen hun hoofd omdraaien in onze hoofdstad. De mannen zijn jaloers omdat hij zonder vergunning mag plassen voor de ogen van iedereen terwijl hun partner in vervoering is van zijn garderobe die zelfs de Koningin-Moeder doet verbleken. Weinigen stellen zich vragen over zijn afkomst…
Na verschillende eeuwen van eenzaamheid kreeg dit Manneken een vrouwelijke tegenhanger: Jeanneke-Pis. Ze staat aan de andere kant van de Grote Markt en ook zij laat zich schaamteloos gaan.
Zinneke
Tot slot, Zinneke Pis, de laatste van het trio, heft ongegeneerd de poot op tegen een paaltje in de buurt van de Sint-Gorikshallen! Hij is in 1998 geplaatst op de hoek van de Kartuizerstraat en de Oude Graanmarkt. Deze plassende hond vervolledigt het familieschilderij!
Dit is de gelegenheid om even stil te staan bij de uitdrukking zinneke. Etymologisch gezien kan je gemakkelijk de link leggen met zenne-ke. De Zenne bevloeide Brussel. De hond plast daar waar vroeger de kleine Zenne vloeide en op de oevers waarop Brussel gesticht is. Dezelfde waterloop waar de bastaardhonden soms ingegooid werden.
Vandaag de dag verwijst zinneke naar het kosmopolitische en multiculturele karakter die zorgen voor de bijzonderheid en fierheid van Brussel! En toch… Enkel Manneken-Pis geniet van een uitgebreide garderobe. Jeanneke is veroordeeld tot naakt leven en het Zinneke moet tevreden zijn met een geschoren vacht.
Crédit photo : Flickr - CC-BY-NC-SA by Arcadius
Vond je dit artikel leuk?
Deel het