Overlevingsgids voor de Brusselse fietser

Geschreven door Frédéric Solvel - 16 apr. 2014, 00:00 (Bijwerken: 21 sep. 2015, 07:44)
Overlevingsgids voor de Brusselse fietser
De fietser is als zwakke weggebruiker vaak op zichzelf aangewezen in de jungle van het verkeer. Hij is een ras in volle ontwikkeling dat zelf over zijn veiligheid moet waken.

Eerst en vooral moet je het frame kiezen dat bij je past! Ga je voor een exemplaar dat staat te pronken in de garage of in de hall of gebruik je een fiets van Villo? Aan jou de keuze. Het is een kwestie van budget, beschikbare ruimte en nabijheid van de verzamelplaatsen. Opgelet als je voor een fixie kiest, wees er dan zeker van dat je dit type beheerst... met het gevaar een ex-fan van de fixie te worden.

Bescherming

Een gouden regel voor de fietser die de stadsjungle wil overleven: draag een helm! Ter herinnering: een helm draag je op het hoofd en niet aan het stuur om je kapsel in de plooi te houden.

En om te vermijden dat die helm zijn capaciteiten toont: wees zichtbaar in het verkeer! Rust je fiets uit met verlichting, vermijd donkere kledij en draag een fluohesje eens het wat donkerder is. Wil je naakt fietsen? Wacht dan op de Cyclonudista.

De meeste automobilisten zijn aandachtig en hoffelijk voor fietsers. Negeer de laatste dino's die de straten van de stad verwarren met het circuit van Francorchamps. Ze negeren je al dan niet vriendelijke reacties.

Denk er in ons klimaat aan je te beschermen naargelang het weer. Voorzie steeds een regenjasje en handschoenen. Regent het hevig? Stel je vertrek uit of schuil in een bushokje... 

Met de helm op het hoofd en de juiste kleren aan kan je in het zadel klimmen!

Gedragsregels

Fietsen is niet alleen op de pedalen duwen, de weg volgen en snel kunnen remmen. Je moet ook enkele gedragsregels respecteren:

  • Rij op jouw plaats op de weg maar niet te dicht bij geparkeerde wagens waarvan de deur plots kan opengaan.
  • Geef duidelijk je intenties aan en vermijd op het laatste ogenblik van richting te veranderen of plots te stoppen.
  • Tracht visueel contact te hebben met automobilisten.
  • Stop aan het verkeerslicht. Wees ook voorzichtig als is aangegeven dat je rechts mag afslaan (recent ingevoerd).
  • Hou het voetpad vrij voor voetgangers.
  • Gebruik je bel of je stem. Het zijn je toeters om op te vallen! Het zachte gebel is quasi het enige middel om automobilisten en voetgangers vriendelijk duidelijk te maken dat je in de buurt bent.
  • Neem je tijd. In de stad fietsen is geen tijdrit in de Ronde van Frankrijk.
  • Heb steeds oog voor andere weggebruikers die jou misschien niet hebben gezien.
  • Rij defensief, ook als je in je recht bent. De 206 botten van je fragiele lichaam kunnen niet op tegen een wagen.
  • Laat je telefoon in je zak of tas zitten. 

 

 

Bescherm je fiets

Eens je in het zadel zit, is je fiets je trouwste compagnon. Voed hem (af en toe wat olie volstaat), kuis hem en onderhoud hem geregeld bij een professional. Zonder deze kleine gestes riskeer je op een dag de Kunstberg te voet te moeten beklimmen of niet meer te kunnen remmen op de afdaling tussen de Louisalaan en het Flageyplein.

Bereid je voor op het ergste en leer je fiets te herstellen. Als je een band kan vervangen of herstellen, moet je niet op de stoep stappen met de fiets in de hand. Neem steeds het nodige materieel en twee chirurgische handschoenen mee. Doel: geen handen zoals Zwarte Piet hebben nadat je je ketting hebt opgelegd.

Eén advies voor als je je fiets moet achterlaten: maak hem vast! Zelfs voor enkele seconden. Tracht het kader en het wiel met een hangslot vast te maken aan een punt dat goed verankerd is in de grond. Verkies een beugelslot. Laat je fiets ook graveren, het zal mensen met slechte bedoelingen afschrikken...

Kies je traject

Toegegeven: het ideale traject bestaat niet! Om het zo goed mogelijk te benaderen, moet je de volgende regels respecteren:

  • Probeer niet de kortste weg te nemen. Een langer maar beter aangepast traject kan even snel en aangenamer zijn. 
  • Varieer, verander van traject in functie van je humeur of je fysieke conditie.
  • Wees ook op een fietsstrook voorzichtig! In Brussel zijn er geen verrassingen: je kan er voetgangers en dorpels van 20 cm tegenkomen.
  • Gebruik de fietskaart van Brussel Mobiliteit om te proberen de beste weg uit te stippelen.
  • Vermijd grote verkeersassen als het regent. Regen maakt je onzichtbaar en voorbijrijdende wagens geven je systematisch een uitgebreide douche.
  • Opgelet voor terrassen. Na een drankje in de zon kan de mens wel eens elke notie van vaderlandszin verliezen. Autoportieren gaan open zonder waarschuwing en voetgangers steken onvoorzichtig over met als enige doel snel hun dorst te lessen.
  • Neem deel aan de Bike Experience, een coach zal je helpen bij het uitstippelen van je traject.

 

Het is geweten: geluk is zoals fietsen zonder handen. Om lang gelukkig te blijven, luister je best niet naar Jeff Bodart en hou je je stuur met twee handen vast zodat je niet valt. Zowel in Brussel als in Parijs ben je met de fiets sneller dan met de wagen.

Glimlach als je rondfietst en profiteer van de (min of meer) zuivere lucht en de snelheid waarmee je vooruitkomt... Laatste advies voor op de baan: als een vlieg je komt vergezellen op je mond, verwijder haar dan met je tong. Natuurlijke proteïnes gegarandeerd.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]