Ontmoeting met dokter Van Den Broeck
Dr Van Den Broeck, wie bent u? Ik studeerde af aan de Vrije Universiteit van Brussel in 1990. Vervolgens heb ik me gespecialiseerd in plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie. Ik werkte zowel in de openbare als in de privé sector. Eind de jaren 90 maakte ik deel uit van enkele humanitaire missies in Afrika. Vandaag de dag ben ik gespecialiseerd in borstchirurgie. Na lang gewerkt te hebben als reconstructief chirurg in een pluridisciplinair team, heb ik me toegelegd op de esthetische borstchirurgie.
Waarom deze keuze? Ik ben steeds artistiek aangelegd geweest. Ik heb fotografie en muziek beoefend, geschilderd... Ik zie de esthetische chirurgie als een kunst. Als ik het gebouw binnenstap, weet ik dat ik er ben om iets moois te creëren. Ik genees geen ziektes of infecties. Er is geen grotere voldoening dan de dankbaarheid van een patiënte voor de kwaliteit en schoonheid van uw werk. Ons vak draait niet alleen om het voorkomen, het sust ook de interne conflicten die ermee gepaard gaan, geeft vertrouwen en zelfvoldoening.
Welke zijn de schoonheidscriteria? De laatste vijftien jaren is de vraag naar zo'n type van tussenkomst enorm toegenomen. Het aantal criteria ook. De mode van Lolo Ferrari en Pamela Anderson is al lang verleden tijd. Vandaag kunnen we 'ideale borsten' als volgt omschrijven: vast en van gemiddelde grootte. Deze standaard sluit aan bij mijn filosofie van esthetische chirurgie: een geslaagde borstvergroting is een zo natuurlijk mogelijke vergroting. Een chirurgische ingreep mag niet zichtbaar zijn.
Wie zijn uw patiënten? Voornamelijk vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan. Ze kunnen complexen hebben, een tekort aan zelfvertrouwen... Ze kunnen nood hebben aan een correctie van de gevolgen van de tijd, aan zich opnieuw mooi voelen. Een borstvergroting moet een chirurgische ingreep zijn waarover wordt nagedacht en die men in eerste instantie voor zichzelf doet.
Wanneer kan men een borstcorrectie laten doen? Ideaal is te wachten tot u uw kinderen heeft gehad. Maar de borstvergroting kan steeds uitgevoerd worden en de prothese heeft geen invloed op een zwangerschap of eventuele borstvoeding. Anderzijds kan een zwangerschap wel een invloed hebben op de borsten. Het is dus aangeraden wat geduld te hebben. Voor elke vraag is er een persoonlijke analyse. Alles hangt af van de tijdspanne tussen een tussenkomst en een eventuele zwangerschap, van de vorm van de borsten, het huidtype, de leeftijd van de patiënte...
Hoe verloopt het in de praktijk? Alles begint bij een eerste consultatie. Tijdens een lang gesprek stel ik met mijn patiënte het profiel op van haar toekomstige borsten. Alles komt aan bod: medische voorgeschiedenis, motivatie, verwachtingen, algemene fysieke conditie, levensstijl, beoefende sporten.
En vervolgens? We bepalen het type prothese, de plaatsing, de incisie... Voor mij is dat het moment om de patiënte gerust te stellen, om haar te adviseren en haar vertrouwen te geven in haar keuzes. Later ontmoeten we elkaar een tweede keer om de interventie te plannen. In de praktijk duurt de ingreep voor een borstvergroting ongeveer een uur. Het is een ambulante ingreep die gebeurt in een ziekenhuis en onder volledige narcose. 's Avonds kan mijn patiënte naar huis gaan...
Is er postoperatief advies? Vooraleer de patiënte naar huis gaat, plaatsen we een licht verband en een specifieke BH. We raden aan deze aangepaste BH een maand na de ingreep dag en nacht te dragen. En dan zijn de patiëntes volledig vrij. Ze voelen zich beter in hun vel en zeggen me heel blij te zijn: de ingreep heeft hun leven op elk vlak veranderd en de meesten hebben er zelfs spijt van dat ze zich niet eerder lieten opereren...
Vond je dit artikel leuk?
Deel het