Neo Retro @ Brussel
Wat is je definitie van vintage ?
Vintage kan je definiëren op basis van zijn esthetiek. Ik denk dat je het onderscheid moet maken tussen vintage, wat voor mij alles is wat authentiek is, en retor, wat nieuwe spullen zijn, geïnspireerd door een oude stijl. Tijdens de avonden Radio Modern vind je beiden terug. We trachten zo authentiek mogelijk te zijn, bijvoorbeeld met kostuums en sieraden uit die tijd… maar we hernemen ook elementen uit de actuele realiteit. We proberen bijvoorbeeld zo live mogelijk tewerk te gaan want in die tijd waren er geen DJ’s maar we kunnen de artiesten niet vragen de hele nacht door te spelen. We gaan op zoek naar authenticiteit, maar we willen niets opleggen. Er is bijvoorbeeld geen dresscode.
Van waar komt je passie voor vintage?
Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Ben, dankzij wie alles is begonnen, is heel toegewijd aan de jaren vijftig. Hij heeft al drie muziekgroepjes gehad. Zijn oudste broer Tim heeft het virus doorgegeven en nu lopen ze er allebei dagelijks bij zoals in de jaren vijftig. Ik ben er meer voorstander van de dingen die ik vind te mengen. Ik ben eerder voor de mode en decoratie van de jaren veertig en zestig maar het is geen levenswijze. Wat betreft muziek hou ik van de jaren tachtig en negentig. Als ik meng, dan ik het vooral voor avonden rond de jaren vijftig en zestig. Ik beperk me niet tot één genre.
Hoe zijn de Neo Retro avonden begonnen?
Zes jaar geleden lanceerde Ben zijn eerste avond in Teuven, en dat was een enorm succes. Hij besliste het initiatief te herhalen en uiteindelijk zijn ze uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Na een jaar zijn de avonden zo belangrijk geworden dat hij hulp nodig had om ze te organiseren. Het probleem was dat steeds dezelfde mensen kwamen opdagen en dat hij bijgevolg besliste het concept in verschillende stijlen te ontwikkelen om een nieuw publiek aan te trekken.
Denk je dat Brussel een vintage hoofdstand is?
Absoluut. Als ik mensen tegenkom die op zoek zijn naar vintage kleding, stuur ik hen naar Brussel omdat men daar geregeld echt oude spullen kan vinden. Bovendien leeft er veel in Brussel en is er een echt vintagepubliek. Kijk maar naar de opkomst in bars zoals Madame Moustache, Bonnefooi en La Tentation! Ik vind dat in Brussel nog de “Brel” spirit leeft van “c'était au temps où Bruxelles brusselait...”. De cabarets, die al twintig jaar uit het traatbeeld verdwenen zijn, maakten deel uit van de Brusselse traditie. Ik denk dat dat publiek nog steeds in de hoofdstad aanwezig is en dat een deel ervan naar onze avonden komt.
Welke sfeer heerst er tijdens zo’n avonden?
Dat hangt af van de avonden! De Radio Modern avonden zijn dansavonden met muziek uit de jaren vijftig. Ze beginnen steeds met een dansles van 45 minuten. Het is steeds heel eenvoudig zodat iedereen kan volgen. De meeste mensen zijn verlegen, dus pushen we hen een beetje en meestal dansen ze de hele avond door! Tijdens die feestjes is er steeds een typisch boudoir dat vaak wordt bezocht. Er zijn ook steeds drie meisjes gekleed als een airhostess die luisteren naar de naam “modernettes” en die de juffrouwen en dames die avond maquilleren en kappen. De Radio-A-Gogo avonden zijn gebaseerd op de jaren zestig. We doen een beroep op danseressen, een zangeres en DJ’s. Tijdens de laatste editie mochten we Black Elvis verwelkomen. Hij was echt ongelooflijk! Ik kan al verklappen dat hij ook op oudejaarsavond aanwezig zal zijn. Er zijn steeds heel wat verrassingen. De Burlesque Revues zijn uiteraard avonden in een cabaret en burlesque geest. De première vond plaats op 19 oktober en een nieuwe avond is gepland voor 15 februari, voor Sint-Valentijn. Wetrachten steeds het thema te veranderen.
Welk publiek ontmoet je er?
Het is verrassend, maar je ontmoet er een tegelijk vrij jong en ouder publiek. Je ziet er vaak jonge meisjes van 20 jaar dansen met opa’s. De meerderheid is tussen 20 en 35 jaar oud. Er heerst vaak een heel familiaire sfeer, behalve tijdens de Burlesque Revues. Tijdens de zes jaar dat we bezig zijn, hebben we nog nooit security moeten inhuren, er is nog nooit ruzie of een vechtpartij geweest!
Staan de vintage volgens jou nog mooie dagen te wachten?
Ja. Die vraag wordt me al zes jaar gesteld en mijn antwoord blijft hetzelfde. Men is steeds wat nostalgisch en men zoekt dat authentieke karakter dat elders ontbreekt. Ik denk dat vintage steeds mooi en eerlijk zal zijn.
Hoe verloopt een vintagedag?
’s Morgens ga ik naar de vlooienmarkt want die is typisch Brussels. Je vindt er kleine schatten voor weinig geld. Daarna ga ik naar Modes, een uitzonderlijke winkel waar je historische spullen vindt! De eigenaars weten heel goed wat ze verkopen, ik kan er soms uren doorbrengen met discussiëren! Vervolgens ga ik naar de Albertina bibliotheek, een van de mooiste gebouwen uit de jaren vijftig in Brussel. Het uitzicht is er prachtig en de sfeer heel zacht. En dan ga ik naar Mademoiselle Jean, Gabriele Vintage en rond ik af met een toertje langs de platenzaken.
Welke projecten staan Neo Retro nog te wachten in Brussel?
Een Radio-A-Gogo avond op 31 december in La Tentation. Elke eerste donderdag van de maand organiseren we bij Bonnefooi de “Burlesque & Crooners” met drie artiesten op het podium. Anderhalf jaar geleden gingen we van start in Brussel en om de twee maanden opent La Tentation de deuren voor ons!
Vond je dit artikel leuk?
Deel het