Meesterwerken in Brusselse musea

Geschreven door Frédéric Solvel - 17 jan. 2013, 00:00 (Bijwerken: 10 mrt. 2022, 10:14)
Meesterwerken in Brusselse musea
Net zoals elke andere grote stad bezit ook Brussel in haar musea een belangrijk cultureel patrimonium...

Dat soms uniek is, soms buitengewoon en soms prachtig. Elk museum bezit een meesterwerk. De iguanodons, de luthéal, het pakboot horloge… En er zijn nog meer meesterwerken te ontdekken, volg ons!

Een zeldzaam instrument

In het Muziekinstrumentenmuseum valt je blik zonder twijfel op een heel zeldzaam instrument. Er bestaat maar één exemplaar van en je kunt het bewonderen in Brussel. Dames en heren, ziehier de luthéal. Hij is in 1919 uitgevonden door de Belg George Cloetens. Het is geen instrument in één stuk maar een toestel waarmee je de klankkleur kunt veranderen van de noten die worden voortgebracht door snaarinstrumenten. Het mechanisme bestaat uit verschillende metalen toestellen die extra tonen toevoegen en ons zo doen terugdenken aan het geluid van een klavecimbel. Ga na je bezoek zeker een hapje eten op het terras boven op het gebouw. Je kunt er genieten van een prachtig uitzicht op het centrum van de stad!

Alle wegen leiden naar het Jubelpark!

Heb je Rome al eens bezocht? Heb je je al afgevraagd hoe de eeuwige stad eruitzag toen Jules Caesar er de superster was? Wel, in het Jubelparkmuseum staat er een monumentale, gedetailleerde maquette van de stad in die tijd. Wandel door de Via Appia, stap de termen binnen, voel de opwinding van de gevechten van de gladiatoren in het Circus Maximus… Tijdens dit bezoek verken je elke uithoek van de stad. Bovendien is dit een buitengewone maquette van Rome dankzij de multimediavoorstelling waarvan ze vergezeld wordt!

Kuifje ging er langs!

Kuifje en het Gebroken Oor, zegt dat je iets? De fetisj die Hergé inspireerde is tentoongesteld in het Jubelparkmuseum! Een ontroerend moment voor wie heimwee heeft naar Kuifje... Voor de anderen een aanleiding om onder te duiken in de avonturen van de reporter van de kuif... Hergé bezocht het museum in de jaren 30 toen hij zijn stripverhalen voorbereidde en vond inspiratie toen hij oog in oog stond met de fetisj. Het origineel is in werkelijkheid een beeldje van een Chimu offerdrager met twee intacte oren. Je kunt er voor een democratische prijs een plaasteren reproductie van de fetisj kopen. Ook de mummie van Rascar Capac die Des 7 Kristallen Bollen opent, is tentoongesteld in het Jubelparkmuseum.

Een horloge dat gaat varen!

We gaan richting een van de origineelste musea van Bussel: welkom in het Clockarium. In deze horlogecollectie kun je zeker het pakboothorloge niet missen. Het werd uitgegeven naar aanleiding van de lancering van de "Normandie" in 1932. Deze reproductie in aardewerk bevat de karakteristieke elementen van deze mythische pakboot: de verschillende bruggen, de reddingsboten en de rokende schouwen, dit alles op een blauwe zee. Centraal in de schelp staat een klok onder glas: fascinerend!

Jean Roba verloor zijn 2 CV!

Als Jean Roba niet de meeste gekende Belgische tekenaar is! Zijn helden Bollie en Billie hebben de wereld rondgereisd! In de inkomhal van het Belgisch Stripmuseum troont de rode Deux Chevaux van de familie met het ondeugende kind en de speelse cocker. Deze kleine rode bolide is een echt museumstuk dat zijn grote luxueuzere broers niet moet benijden. Hier geen PK's onder de carrosserie maar handtekeningen: Grote Smurf aan het achterwiel en heel wat handtekeningen van bekenden: Dupa, Tibet, Morris... Oorspronkelijk was het een geschenk van Uitgeverij Dupuis ter gelegenheid van de duizendste strip van dit blije duo. Roba schonk het aan het Belgisch Stripmuseum. De wagen staat in de hall van het museum naast de raket van Kuifje.

Een kleine vlucht!

In de lucht vliegen is een kinderdroom van velen! Hij werd werkelijkheid in de 20e eeuw met de constructie van de eerste vliegtuigen. Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis toont een unieke collectie oude vliegtuigen. Loop rond in deze ruimte zo groot als een voetbalveld om deze schatten te bewonderen en houd even halt bij het watervliegtuig Schreck FBA type H. Het eerste in zijn soort! Het is in 1913 gebouwd door Louis Schreck, de voorvader van de moderne watervliegtuigen. Je zult verbaasd zijn van de kleine afmetingen van dit werk. Het kost je wat inspanning om het je voor te stellen in de lucht met een piloot aan het stuur.

Een brief van de koning

Het BELvue Museum bezit heel wat objecten die toebehoorden aan Albert de Eerste, derde koning der Belgen: foto's, medailles, bustes, schilderijen, maar niet alleen dat... Een brief, door de vorst geschreven, verdient onze aandacht. Het gaat om een zendbrief voor Guillaume II, de laatste Duitse keizer in 1914. Een ultieme diplomatieke poging om de Duitse invasie op het neutrale grondgebied België te vermijden. Deze inspanning van de laatste kans bracht niets op. Duitsland viel België binnen in augustus 1914!

Wees gegroet Maria

Neem je missaal, kaarsen en rozenkrans en ga richting Museum van de Stad Brussel. Je ontdekt er een monumentaal werk dat het leven van de Heilige Maagd vertelt: het retabel van Saluzzo (retable de Saluces). Je zult verwonderd zijn over de extreme precisie waarmee die meesterwerk is gemaakt. Het decor van dit werk is bedekt met bladgoud en uiterst fijn gerealiseerd. Het polychrome werk is echter getekend door een overvloedig gebruik van blauw. Eens gesloten, geeft deze retabel het leven van Jozef weer!

De dino's herleven!

Al op de schoolbanken was de kleine Belg verwonderd over de iguanodons: monsters uit de aarde die hem tegen lichtsnelheid naar de prehistorie katapulteerden. Zin om een sprong in de tijd te maken? Ga dan richting Vautierstraat en de bekende glaspartij waarachter dino's paraderen. Een troep iguanodons projecteert je 130 miljoen jaar terug in de tijd. De 29 gereconstrueerde skeletten, ontdekt in de jaren 70 in Bernissart, zijn uit grote diepten opgegraven. Van de kleinste spin tot de gigantische walvis, de permanente tentoonstellingen van het Museum voor Natuurwetenschappennemen je mee op een reis door de wereld en door de tijd.

Icarus heeft de sprong gewaagd!

Herinner je je de mythe van Icarus? Het tragische lot van de man met wassen vleugels die de zon te dicht wou naderen? Pieter Bruegel, Vlaamse primitieve uit de 16e eeuw, wilde deze legende in 1558 weergeven op een olieverfschilderij, dat nu is tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het doek toont Icarus na zijn val in de zee, met de benen uit het water. Een landbouwer en een visser wonen de scene bij: een mengeling van genres en tijden! Je moest Brusselaar zijn om je Icarus te kunnen voorstellen, vallend tussen een karveel en een visser! Je zult verrast zijn door de precisie van het schilderwerk en de gekozen kleuren.

Maak je niet te moe! De ongeveer honderd Brusselse musea herbergen tal van schatten die je zeker moet ontdekken...

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]