En als we nu eens zegden dat het Manneken niet alleen op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat plast?
Een hand op de heup en de andere die zijn onuitputtelijke urinestroom leidt, dat is de pose van Manneken Pis voor de onophoudelijke stroom toeristen die hem komt bewonderen in Brussel. En ja, de kleine Julien is echt wel fotogeniek. Hij vertegenwoordigt de onafhankelijke geest van de Brusselaars, als dat niet mooi is. Niet te verwonderen dat de hele wereld ons benijdt voor ons kleine mannetje.
BrusselsLife.be neemt je mee op wereldtrip op zoek naar reproducties van het kleine Brusselse plassertje…
In België: oorlog om de oorsprong van het ketje
Het Manneken Pis van Brussel is niet het enige plassende standbeeld van het land. Erger nog! Volgens sommigen is het zelfs niet het oudste!
Eén van de bekendste replica's van het ketje staat in Vlaanderen. Volgens de legende kreeg de stad Geraardsbergen in 1745 een kopie van het standbeeld als dank voor het stoppen van Engelse soldaten die het Brusselse Manneken Pis wilden stelen... Maar volgens de Geraardsbergenaars is dit verhaal onjuist. Volgens hen is hun versie van het plassende mannetje ouder dan de Brusselse.
En de oorlog over de oorsprong van Manneken Pis stopt hier niet bij. Volgens de Edingense legende behoorde het Geraardsbergse Manneken Pis oorspronkelijk niet toe aan de stad. Tot de 16e eeuw stond hij in Edingen, in de wijk van de brouwers. De Geraardsbergenaars zouden hem gestolen hebben om er hun symbool van te maken. Vandaag troosten de Edingenaars zich met een standbeeld van Titje.
Manneken Pis als geschenk
Als je elders in de wereld een tweelingbroer van ons wonderkind ziet, dan gaat het soms om een geschenk, overhandigd door de stad Brussel of door de Orde der Vrienden van Manneken Pis.
Manneken Pis als geschenk
In 1923 bouwde een Brusselaar in zijn tuin in Koksijde een replica van Manneken Pis en noemde het « le nouveau bourgeois de Coxyde ». Toen het domein van eigenaar veranderde, is het mannetje vervangen door een Mariabeeld. In 2008 werd door de Orde der Vrienden van Manneken Pis opnieuw een exemplaar van het ketje op de sokkel geplaatst.
Een andere belangrijke reproductie van de kleine Julien pronkt op een pilaar in de stad Colmar in de Elzas. Ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de bevrijding van Colmar in 1922 schonken de stad Brussel en haar Burgemeester Adolphe Max de burgemeester van Colmar een replica van het standbeeld. Een herinnering aan het lijden tijdens de Duitse bezetting.
Diep in Denemarken, op het eiland Fyn, plast een klein Manneken in Bogense. Volgens de geschiedenis is in de 19e eeuw een baby gevonden op een ferry. De ouders waren onvindbaar en het kind is geadopteerd en opgevoed door de slager van de stad. De jongen groeide op tot Consul Willum Fonns. Om zijn adoptiestad te bedanken, schonk hij haar een replica van het Brusselse standbeeld. Net zoals bij ons is het Manneken Pis er een lokale ster geworden die voor speciale gelegenheden aangekleed wordt.
Ken je de stad Broxeele in de buurt van Duinkerke? Wel, er staat een kozijntje van ons Manneken Pis. In 1980 schonk de stad Brussel een eerste replica van het standbeeld aan Broxeele ter gelegenheid van de duizendste verjaardag en ter ere van de gemeenschappelijke etymologie van de steden. Helaas is de bronzen reproductie enkele jaren later gestolen. Maar dat was zonder rekening te houden met de Orde der Vrienden van Manneken Pis die de stad in 2011 een nieuwe versie van het Manneken schonk, deze keer in hars.
Manneken Pis: een ster in Azië
In Azië is Manneken Pis een heuse ster. Japan, Vietnam, Cambodja... het standbeeldje kent succes in de meest afgelegen regio's van het continent. De reden voor deze fascinatie voor de plassende jongen blijft een mysterie.
Manneken Pis: een ster in Azië
In Japan staat het ketje op verschillende plaatsen. In Tokyo staat er een versie in het station van Hamamatsucho op het perron van de sporen 3 en 4. Deze versie van het Manneken is maar 46 cm groot. Elke maand heeft het standbeeld een ander pakje aan.
De botanische tuin van Mont Rokko in de Japanse regio Kobe herbergt sinds 1962 een Manneken Pis. Het standbeeld draagt soms een pakje in de lokale kleuren.
Het Manneken Pis van de Japanse stad Moriya heeft flink korstjes gegeten toen hij klein was, want hij is wat groter dan het originele.
Manneken Pis aan het station Odawara in Japan.
Manneken Pis waakt over Hachinohe in Japan.
Kurume, in het westen van Japan.
In Taiwan staat in het Chiayi Park een groene versie van Manneken Pis.
Manneken Pis diep in de natuur
Laten we ons wereldwijd bezoek aan Manneken Pis verderzetten en de natuur intrekken waar ons mannetje staat te plassen. Ben je er klaar voor? Je zal moeten klimmen!
In de vallei van Iya in Japan staat de kozijn van het ketje op een hoogte. Shoben Kozo, symbool van de regio en lokaal Manneken Pis, neemt heel wat risico's op een klif 200 m boven de grond.
En dan trekken we naar de Vogezen in Frankrijk, waar, op de top van de Col de la Schlucht, de kleine Julien staat, op 1139 meter hoogte.
Manneken Pis in attractieparken
De kozijntjes van de kleine Julien staan ook in Europese attractieparken. Opgelet, de verrassing van de Nederlandse vrienden doet pijn aan de ogen...
Manneken Pis in attractieparken
Niet ver van Madrid vind je een identieke kopie van het Brusselse standbeeld, inclusief nis en traliewerk. In het Au « Parque Europa », een soort van Spaans Mini Europe, staat onze nationale held vlak bij het Atomium, de Eiffeltoren en de zeemeermin van Kopenhagen.
Veel kitscheriger is de versie van het attractiepark Duinrell in Nederland. Hij draait en besprenkelt de toeschouwers.
In Frankrijk, niet ver van de Gallische galerijen van Parc Astérix, plast een klein Manneken in een klein fonteintje. Wat hij daar doet? Het is een referentie naar het album Asterix bij de Belgen.
Manneken Pis, ster van de publiciteit
In Finland is ons Manneken de ster van een pub voor antigel. In Brussel wordt bij vriestemperaturen de watertoevoer bij Manneken Pis afgesloten. In Naruska in Lapland hebben ze de manier gevonden om zijn blaas ijsvrij te houden, zelfs als het bitterkoud is. Dank je Lasol!
Manneken Pis in vrac
Wil je nog meer? We hebben nog replica's van de Brusselse fontein gevonden in Brazilië, in Spanje, Braine-l’Alleud, Poitiers…
Manneken Pis in vrac
In Braine-l'Alleud staat « El Gamin qui Piche » sinds 1928 aan de voet van de Estrée viaduct.
In Rio de Janeiro is de in 1908 gebeeldhouwde Manequinho gebaseerd op zijn Brusselse kozijn.
Aan het politiebureau van Poitiers.
Twee Belgische bars in Washington, B Too en Belga, brengen eer aan ons mannetje door alcohol rechtstreeks uit zijn vatje te tappen...
Ergens in Ayamonte in Spanje.
En als we nu eens zegden dat het standbeeld op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat ook een replica is... Wat een verrassing! De originele versie is niet deze die de toeristen fotograferen. Het echte Manneken Pis staat in het Museum van de stad Brussel en nergens anders!