Kuifje in de bioscoop: retrospectieve
De eerste pogingen tot aanpassing van de stripverhalen aan de bioscoop leidden eerder tot geknutsel dan tot de zevende kunst: filmstrips, diaporama, een animatiefilm met poppen, frame voor frame. Het spreekt voor zich dat het eindresultaat niet van de beste smaak getuigde!
Het Geheim van het Gulden Vlies
Het is 1961. Jean-Pierre Talbot, een sportleraar uit Spa, ligt op het strand van Oostende. De actie van het Mysterie van het Gulden Vlies vindt plaats in Istanbul aan de Bosporus en in Griekenland. Kapitein Haddock erft een schip in slechte staat dat er veel jaloezie veroorzaakt. Doorzettingsvermogen, moed en inzicht brengen Kuifje en de kapitein op het spoor van het mysterie van het Gulden Vlies.
Kuifje en de Blauwe Sinaasappels
Deze keer bevinden we ons in Spanje. Professor Zonnebloem roept op om te strijden tegen de honger. Zijn collega professor Anténor Zalamea denkt de oplossing gevonden te hebben met blauwe sinaasappels: vruchten die gelijk waar kunnen groeien, zelfs in de woestijn. De volgende dag zijn de ontdekking en de twee professoren verdwenen. Dan maakt Kuifje zijn opwachting.
De animatiefilms
Na de films met acteurs maakt de animatie zijn herintrede. Eerst met de Zonnetempel en daarna met Kuifje en het Haaienmeer. De Zonnetempel blijft niet in de annalen van de bioscoop, noch in die van de Kuifje-adepten. De lange film gaat maar langzaam vooruit en het scenario bevat grote verschillen met het werk van Hergé. Het volstaat het liedje Zorrino te onthouden, voor de gelegenheid gecomponeerd door Jacques Brel, of waar grote Belgische talenten elkaar ontmoeten... Kuifje en het Haaienmeer neemt risico's met een onuitgegeven verhaal. Om de achtergrond te verzekeren, geeft de productie de film een sfeer van De zaak Zonnebloem en om te overtuigen worden er twee jonge kinderen in opgevoerd als handlangers van Kuifje. Helaas heeft het resultaat het grote publiek niet kunnen overtuigen.
De tekenfilms die later gerealiseerd werden (begin jaren 90) voor de televisie, blijven de meest geslaagde geanimeerde versie van Kuifje en ook de meest volledige omdat alle stripverhalen er aan bod komen!
Spielberg vervoegt de dans
Ook al beschikte Steven Spielberg al geruime tijd over de rechten om te bewerken, we moesten wachten tot de herfst van 2011 om zijn versie van Kuifje te ontdekken. Als de critici het erover eens zijn dat het een groot succes is, betreuren de meest droevige geesten een Amerikaanse afgeleide met cascades à la James Bond. Frédéric Solvel
Vond je dit artikel leuk?
Deel het