Kruisboogschutters onder de kerk van het Koningsplein
De Borgendaalgang, afgesloten met traliewerk, volgt de muren van het Koninklijk Paleis vanaf de hoek van het plein met dezelfde naam. Achteraan, onder de Coudenbergkerk, ontdek je de grot van de kruisboogschutters van het Groot Serment…
Een uitgesproken Brussels Groot Serment
Het serment, opgericht - of beter officieel erkend - in 1381, bestond toen uit gewapende burgers. Deze burgers hadden de kracht van het wapen, naast die van de handel en het geld. Er was niet meer nodig voor de hertogen en vorsten uit die tijd om hen in de watten te leggen en te mouwvegen (nvdr: frotte-manche in het Brussels).
Sinds de vijftiende eeuw transformeerde de kapel, 150 jaar eerder gebouwd door de schutters van de Zavel, in de majestueuze gotische kerk die we nu kennen. Het weekend van Hemelvaart knielen de kruisboogschutters van het Groot Serment steeds onder het middenschip van de Onze-Leive-Vrouw-ten-Zavel kerk om de verschillende koningen van het jaar te eren.
In 1930, op de vooravond van zijn 550e verjaardag, ligt het Grote Serment samen met folklorist Albert Marinus en burgemeester Adolphe Max aan de basis van de Ommegang. Die defileert elk jaar van de Zavel naar de Grote Markt.
In de XXIe eeuw blijft het Groot Koninklijk Serment en van Sint-Joris der Kruisboogschutters Brussel verdedigen. Niet langer met wapens maar door het behoud en verder laten evolueren van tradities en het Brusselse patrimonium (Ommegang, Meyboom, Folklorissimo, Festival Carolus,..). Onnodig te zeggen dat Manneken-Pis een kostuum van een kruisboogschutter heeft. Twee om correct te zijn. Een eerste, in wapenuitrusting, wordt zorgvuldig bewaard in het Museum van de Stad om het beschermen tegen de sporen van de tijd. Het tweede kostuum is een Renaissancekostuum dat de kleine Julien geregeld draagt.
Het museum van het Groot Serment
Het museum, gevestigd in de lokalen van het Groot Serment, bewaart meer dan 1.500 stukken in verband met de geschiedenis en de actualiteit van de Brusselse schutters. De oude kruisboogschutters verzamelen er trofeeën, affiches, foto's, vlaggen, kostuums en schilderijen. Het museum is lid van de Brusselse Museumraad en kan bezocht worden op donderdagavond van 20.00u tot 23.00u. Groepen zijn, na reservatie, ook welkom op andere ogenblikken. De gelegenheid om een onbekend aspect van de Brusselse folklore te ontdekken en te leren kruisboogschieten. Meer info op www.arbaletriers-saintgeorges.be.
Een sportief Groot Serment
Vandaag de dag beoefenen nog ongeveer honderd leden van het Groot Serment en hun genodigden het kruisboogschieten. Op 6, 10 of 20 meter, hebben ze maar één doel: zo dicht mogelijk bij de roos schieten. Elk jaar wordt er een koning aangesteld voor elke afstand.
Koning zijn is niet zomaar iedereen gegeven, voor zover het 'recept' gekend is: stilstaan, het wapen klaar houden, de ademhaling en bloedsomloop controleren, richten… Eens de ontspanner is ingedrukt, vliegt de pijl aan 180 km/u naar het doel. Tijdens de competitie beschikt de schutter, na vier proefschoten, over tien pijlen om zo goed mogelijk te scoren.
Meer dan veertig gildes met in totaal ongeveer drieduizend schutters, doen in het hele land aan kruisboogschieten. Onnodig te zeggen dat onze favorieten de trekker overhalen in een Brusselse kelder.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het