Hoe zit het met de kinderbijslag in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

Geschreven door Brusselslife Rédaction - (Bijwerken: 15 jul. 2024, 13:47)
Hoe zit het met de kinderbijslag in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
De kinderbijslag – nu het Groeipakket – is een belangrijke financiële ondersteuning voor gezinnen in België, maar de regeling verschilt per regio.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben elk hun eigen systeem, met specifieke bepalingen en bedragen. Hoe de verschillende regio’s de kinderbijslag precies geregeld hebben, lees je hier.

Kinderbijslag in Vlaanderen

In Vlaanderen is kinderbijslag gebaseerd op een universeel systeem waarbij alle kinderen hetzelfde basisbedrag ontvangen, ongeacht het inkomen van de ouders. Dit betekent dat gezinnen een vast bedrag krijgen. Dat maakt de financiële planning een pak eenvoudiger.
Naast het basisbedrag zijn er leeftijdstoeslagen die variëren naarmate het kind ouder wordt. Daarom heet de kinderbijslag in Vlaanderen nu het Groeipakket. Dat begint eigenlijk al bij het startbedrag – vroeger bekend als de geboortepremie. Dit is een bedrag dat iedereen krijgt die een kind krijgt, ook bij adoptie. 

Omdat het belangrijk is dat kinderen naar de kleuterklas gaan, geeft Vlaanderen ook een kleutertoeslag. Kleuters van 3 of 4 jaar die naar de kleuteropvang gaan, krijgen automatisch deze toeslag in hun Groeipakket.

Voor gezinnen met een laag inkomen biedt Vlaanderen extra sociale toeslagen. Deze toeslagen variëren afhankelijk van het specifieke inkomen en de gezinssituatie, waardoor gezinnen met financiële moeilijkheden extra ondersteuning krijgen. Ook kinderen met een handicap of ernstige gezondheidsproblemen komen in aanmerking voor extra zorgtoeslagen. Deze zijn bedoeld om de extra kosten te dekken.

Kinderbijslag in Wallonië

Wallonië heeft een ander systeem voor kinderbijslag dan Vlaanderen. Daar is geen vast bedrag per kind, maar varieert het basisbedrag afhankelijk van het aantal kinderen in het gezin. Dit systeem erkent de toenemende kosten naarmate een gezin groter wordt.
Daarnaast ontvangen kinderen in Wallonië ook extra leeftijdstoeslagen, net als in Vlaanderen en Brussel. Wanneer een kind 6 jaar wordt, op 12-jarige leeftijd en vanaf 18 jaar, is er een extra toeslag. Deze zijn bedoeld om de extra kosten te dekken die nu eenmaal horen bij opgroeiende kinderen.

Ook in Wallonië zijn er sociale toeslagen voor gezinnen met een laag inkomen en krijgen kinderen met een handicap of ernstige gezondheidsproblemen extra zorgtoeslagen.

Kinderbijslag in Brussel

Het Brusselse systeem kent een universeel basisbedrag toe aan elk kind dat geboren is na 1 januari 2020. Dit systeem zorgt voor een gelijke behandeling van alle kinderen, ongeacht het inkomen van de ouders. Hiernaast zijn er ook leeftijdstoeslagen in Brussel vanaf 6 jaar, vanaf 12 jaar en vanaf 18 jaar. 
Brussel biedt ook sociale toeslagen voor gezinnen met een laag inkomen en kinderen met een handicap of ernstige gezondheidsproblemen komen in aanmerking voor extra zorgtoeslagen.
 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]