VROEM De starter van uw auto, een belangrijk onderdeel

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 10 mrt. 2023, 00:00 (Bijwerken: 10 mrt. 2023, 11:08)
De starter van uw auto, een belangrijk onderdeel
In dit artikel vindt u alles wat een bestuurder moet weten over de startmotor van zijn auto, evenals de belangrijkste onderdelen van de motor van uw auto.

Een auto is een van die voorwerpen waarvan de functie als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het omdraaien van de sleutel of het indrukken van de startknop doet niets. Het eerste waar men aan denkt is de accu van de auto. Die is inderdaad vaak de hoofdoorzaak van startproblemen, vooral in de winter.

Als hij echter onder stroom staat, is de startmotor waarschijnlijk de schuldige. Storingen van dit onderdeel komen tegenwoordig steeds vaker voor. Dit komt doordat nieuwe auto's zijn uitgerust met stop-start technologie, die helpt om het brandstofverbruik te verminderen. Deze technologie belast de starter tijdens het rijden, waardoor de kans op storingen toeneemt en de starter moet worden vervangen. Zie dit artikel als een handleiding voor het voorkomen van een defecte starter.

Foto van auto strater relais afkomstig van autodoc.be

Hoe een autostarter werkt

Een startmotor kan de motor draaien en lucht en brandstof aanzuigen tijdens het ontstekingsproces. Afhankelijk van het ontwerp van de startmotor zijn de twee belangrijkste onderdelen ervan

  • Hoofdmotor - draait de krukas en start de automotor.
  • Solenoïde - geeft de aandrijving vrij en sluit het primaire elektrische contact van de motor.

De belangrijkste storingen van de startmotor: signaal

Storingen kunnen verschillende symptomen hebben.

De motor start niet

De meest duidelijke tekenen van een defecte starter: Er gebeurt niets als ik op de startknop druk. De accu is goed. Dit wijst erop dat de hoofdmotor of de solenoïde is doorgebrand (afhankelijk van het ontwerp van de bendix).

Onregelmatig starten

Als u meerdere keren op de startknop moet drukken om de motor te starten, kan dit een vroeg teken zijn van een storing. In de meeste gevallen is het startrelais van de auto de boosdoener. Krakend geluid - Als de bestuurder een krakend geluid hoort wanneer hij de auto probeert te starten, is dit vaak te wijten aan een beschadigd startrelais.

Knarsend

Als de aandrijving van de starter slijt, maakt het vliegwiel geen goed contact meer. Dit kan schrapende geluiden veroorzaken. Het negeren van deze symptomen kan het vliegwiel beschadigen.

Vrijloop

Een verschijnsel dat optreedt wanneer u een gierend geluid hoort wanneer u de motor probeert te draaien. Dit wordt veroorzaakt doordat de starter niet goed in het vliegwiel grijpt.

Startmotor slaat niet af

Als hij goed werkt, moet hij afslaan wanneer u de startknop loslaat. Als de starter blijft draaien, kan een defect elektromagnetisch contact van de starter de oorzaak zijn. Dit kan het hele startsysteem en het vliegwiel ernstig beschadigen.

Rook bij het starten van de motor

Een te hoge stroomsterkte van de starter veroorzaakt oververhitting van de motor, waardoor rook uit de bodem van de motor opstijgt. De oorzaak is een kortsluiting of een defect contactslot. Als de rook verbrand ruikt, is dit een ernstig probleem en moet u zo snel mogelijk naar de werkplaats.

In olie gedrenkte starter

De startmotor bevindt zich vaak aan de basis van de motor. Daardoor kunnen ze vuil worden als de motor lekt. Zoek en herstel lekkages en vervang starters om het risico op een catastrofale storing te beperken.

Kosten

Het repareren van een defecte starter is vaak niet rendabel. Als hij uitvalt, is vervanging de beste optie. Onderdelen kunnen vrij duur zijn. De prijs varieert echter aanzienlijk, afhankelijk van het merk van de betreffende auto. U kunt een Renault Kangoo-starter bestellen voor € 60-80. U kunt kiezen voor een leesstarter. Bij een revisie worden de oude onderdelen gedemonteerd en zorgvuldig schoongemaakt. Dit proces gaat gepaard met een kortere garantie. 

Vervanging van de starter

Als u de kosten van uw automatische starter verder wilt beperken, is het vervangen ervan een haalbare taak voor de veeleisende doe-het-zelver. Er is niet veel technische kennis voor nodig, alleen een paar sleutels. U hebt een set dopsleutels nodig en eventueel een inbussleutel. Het verwisselen gaat als volgt. Let erop dat er verschillende soorten starters zijn.

Maak de accu los

Maak alle kabels los van de accupolen om het risico van een elektrische schok te vermijden.

Zoek en verwijder de startmotor

Deze bevindt zich tussen de transmissie en de motor. Verwijder de draad van de bovenkant van het onderdeel. U hebt een dopsleutel nodig om de schroeven los te draaien. Markeer het met krijt of teken een schema, zodat u het later weer correct op de nieuwe motor kunt aansluiten.

De startmotor vervangen

Gebruik een dopsleutel om de starter los te schroeven alvorens hem met de hand te verwijderen. Plaats het nieuwe onderdeel voorzichtig en plaats de schroef handmatig terug voordat u hem vastdraait met de dopsleutel. Sluit de draden aan - Draadmarkeringen zijn veel gemakkelijker geworden. Schroef de nieuwe onderdelen los en maak nieuwe verbindingen. Monteer de schroeven om de positieve en negatieve pool te voltooien. Sluit vervolgens de accukabel weer aan.

Start de auto

Als uw auto niet wil starten, test dan alle aansluitingen om er zeker van te zijn dat het onderdeel onder stroom staat voordat u aanneemt dat het nieuwe onderdeel defect is.

Bron van informatie

https://www.autodoc.be/info/startmotor-kapot-wat-zijn-de-symptomen-en-hoe-hem-te-vervangen

https://www.volvocars.com/nl-be/support/manuals/xc90/2015w46/onderhoud-en-service/accu/startaccu 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]