De kledij van Manneken-Pis

Geschreven door Olivia Regout - 02 feb. 2014, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:29)
De kledij van Manneken-Pis
We zien hem gewoonlijk naakt. Maar 130 dagen per jaar verbergt het Manneken zijn billetjes onder zowel folkloristische als pittoreske kostuums. In zijn garderobe: het kostuum van Nelson Mandela, Dracula, Elvis, een renner in de Ronde van Frankrijk, een kosmonaut... En zijn nieuwste aanwinst: dat van de traditionele Gille van Binche. BrusselsLife.be woonde het gebeuren bij, van het passen van de kleren tot het vallen van het doek.

De kleine bronzen mannequin weegt 17 kg en is 55,5 cm groot. Zijn garderobe bevat niet minder dan 915 speciaal voor hem op maat gemaakte kostuums. Het eerste is in 1747 geschonken door Louis XV. Sindsdien heeft de kleine Julien het ene nieuwe kostuum na het andere. Momenteel krijgt hij jaarlijks 15 nieuwe kostuums. Heel wat dus om over op te scheppen bij de fotograferende toeristen.

Manneken-Pis Gille van Binche: 916e kostuum

Sla de trom, er is een plechtig ogenblik aangebroken. Dit jaar viert het Carnaval van Binche 10 jaar erkenning door de Unesco. En voor die gelegenheid krijgt het Ketje zijn 916e kostuum: het traditionele kostuum van de Gille, geschonken door de stad Binche en het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker.

Het is niet de eerste keer dat Manneken-Pis schoenen, een kraag en een pluimenhoed aantrekt. "Een eerste kostuum is hem geschonken op 7 januari 1929 door de Union binchoise pour l’Extension du Commerce", verklaart Olivier Desart van het Museum van het Masker. "Maar het kostuum is te oud zodat het Manneken het niet meer kan dragen". Momenteel is het nog te bewonderen op de tentoonstelling "De Gille ten voeten uit" in het Museum van het Masker, waarna het naar de archieven van het museum zal verhuizen.

Van het passen tot het vallen van het doek

 

1. Het maken van het kostuum

 Er is dus een nieuw kostuum gemaakt zodat ons manneken de kleuren van het patrimonium van Binche kan dragen. Karl Kersten, ambachtsman van Binche, heeft die taak op zich genomen. "Hij heeft zich gebaseerd op de maten van het oude model", zegt Olivier Desart. Maar het is ook een familietraditie, want het eerste kostuum van Manneken-Pis, van 85 jaar geleden, is gemaakt door de overgrootvader van Karl, Emile Kersten.

Een kostuum maken voor de kleine Julien vraagt niet alleen handigheid maar ook vindingrijkheid. Je moet het kostuum kunnen aanpassen aan een mannetje dat met zijn linkerhand continu zijn piemeltje vasthoudt. "Manneken-Pis Gille van Binche, zal dus een derde arm hebben…", aldus Desart.

"Het kostuum is gemaakt met dezelfde materialen als het traditionele kostuum en uiteraard met respect voor de proporties: de pluimen, de kraag, de leeuwenmotieven, de schoenen, de riem...". Kortom, een echte Gille in miniatuur.

 

2. Het passen

Eens het kostuum af is en een week voor de officiële overhandiging aan de stad Brussel, wordt het naar de hoofdstad gestuurd voor een pasbeurt. In de burelen van de cultuurdienst staat een replica van Manneken-Pis op ware grootte dat blouse, broek, riem en hoofddoek past. Alles is klaar voor de festiviteiten op 1 februari.

 

3. Het aantrekken van het kostuum

Eindelijk is de grote dag aangebroken. Op een regenachtige zaterdagochtend lopen 300 Binchois door de Brusselse straten om het event te vieren. Er heerst een sfeer van Mardi Gras. Op de Grote Markt ontstaat een immense cirkel.

De Binchois, in het stadhuis onthaald door het stadsbestuur en de leden van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis, overhandigen het kostuum officieel aan de Brusselaars. Een 916e kostuum wordt aan de collectie van het Ketje toegevoegd.

 

4. Het aankleden

Zodra de speeches zijn afgelopen, verschijnt de officiële kleder van Manneken-Pis op het toneel. Met het kostuum onder de arm trekt hij naar de fontein waar een naakt Ketje op zijn nieuwe outfit wacht. Hij moet snel zijn want de stoet is in aantocht. Onder het verwonderde oog van de toeristen plaatst hij zijn ladder, klimt hij naar het mannetje en volbrengt hij zijn taak. Karl Kersten adviseert hem. Eerst de baret, dan de broek, de bult, de blouse... En om af te sluiten enkele sinaasappelen in de mand. En de hoed? Die blijft in de doos zolang het regent.! Nu nog het doek en wachten maar…

Terwijl we de trommels van de stoet horen naderen, valt er gen druppel meer. Tijd om de final touch aan te brengen…

 

5. Stoet en vallen van het doek

De sfeer neemt toe naarmate het geluid van de festiviteiten nadert. Trommelaars en vioolspeler leiden de dans van de stoet tot aan de voet van Manneken Pis, nog steeds verborgen achter het doek. Eindelijk is het langverwachte ogenblik aangebroken. Het doek valt. Ons Ketje verschijnt eindelijk in zijn splinternieuwe kostuum van Gille van Binche.

De leden van de Orde van de Vrienden van Manneken Pis heffen het traditionele lied van Maurice Chevalier aan: "Manneken-Pis, Petit gars de Bruxelles, Manneken-Pis, Mignon porte-bonheur…". En dan komt het langverwachte refrein van het lied "quand il fait Psss… Psss et refait Psss… Psss". Het standbeeldjes projecteert een krachtige waterstraal die de menigte besproeit.

En voor wie Manneken-Pis wil bewonderen in zijn traditionele kostuum van Gille, het Ketje zal het opnieuw dragen ter gelegenheid van Mardi Gras (4 maart 2014). In afwachting daarvan, afspraak in het Huis van Folklore en Tradities, waar het kostuum wordt getoond in het kader van de tentoonstelling "Het Carnaval van Binche, 10 jaar erkenning door de Unesco".

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]