Brussel Underground
Subcultuur
Per definitie het tegengestelde van "mainstream", wordt de tegencultuur soms denigrerend beschouwd als een "onderliggende"; cultuur. Ze is nooit gestopt met terug te vechten en te vluchten voor dictaten van de consumptiemaatschappij. Nochtans eindigt de subcultuur vaak als gerecupereerd door en voor het systeem... Een alternatieve cultuur wordt over het algemeen geboren uit de ontmoeting tussen een wil om te protesteren tegen de gevestigde orde en cultureel marginale en originele individuen of kortweg iemand die rare dingen doet. De subcultuur prijst de 'Do It Yourself' en verwerpt systematisch massaconsumptie. Trouw aan de beginwaarden, kan een alternatieve beweging een grote omvang aannemen en 'oversteken naar de andere kant'. De beweging is 'gerecupereerd' en getransformeerd door de consumptiemaatschappij. Net zoals rock, punk, hippies, rap, hip-hop, elektronische muziek en nog andere die snel getransformeerd zijn in modefenomeen en geïntegreerd zijn in het systeem dat ze in het begin verwierpen. Intussen zijn ze 'leeg' en in overeenstemming met de normen. Bij elke beweging blijft er steeds een eigen identiteit en zijn er artiesten die zich nooit zullen plooien naar de eisen van het systeem of die ondanks hun medeplichtigheid toch deelnemen aan het op de ene of de andere manier dienen van het kapitalisme.
Kleine verkenning van het alternatieve Brusselse landschap
De alternatieve cultuur is even gevarieerd en divers als de Brusselse wijken. Hip-hop, graffiti, elektronische muziek, extreme sporten,... In dit dossier vindt u portretten van alternatieve artiesten en plaatsen en een deel over skateboarding.
Free place Kelders, leegstaande magazijnen, stations, ongezonde gebouwen... Zoveel plaatsen waar tal van kunstenaars zich vrij kunnen uiten. Ze eigenen zich de openbare ruimte toe op hun manier met werken die uitdagen, schokken of een vaak vertrouwelijk publiek boeien. In Brussel zijn er verschillende structuren gewijd aan alternatieve cultuur...
Urbain art Urbain art is de laatste tien jaar in volle ontwikkeling in Brussel. Ze is nogal vaak aanwezig in musea en galeries. Een schandaal voor de enen, een verdiende erkenning volgens anderen, het fenomeen is niet van plan om te stoppen.
Sk8boarding Skaten wordt vandaag de dag beoefend in de hele wereld. Het bestaat al meer dan 50 jaar en ligt ver van het cliché van de blonde skater uit Californië, met de haren in de wind. Voor sommigen gaat het om een eenvoudige plank met wieltjes onder, voor anderen is het een levenswijze.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het