Brussel in "Les 1000 choses à voir dans le monde"
Lonely Planet stellen we je niet meer voor. Het Engelse alter ego van de Guide du Routard (Trotter) schuimt alle hoekjes en kantjes van de wereld af sinds 1972 met als leitmotiv «Het enige wat je moet doen, is beslissen te vertrekken. Het moeilijkste is dan gedaan». Je hoeft zelfs niet ver te reizen. Enkele metrostations volstaan... Ziehier de Brusselse selectie van 1000 choses à voir dans le monde volgens Lonely.
Vaste waarden
Brussel wekt in de collectieve verbeelding enkele vaste waarden op: het Atomium, Manneken Pis, stripverhalen en chocolade. Het Atomium en de ijzermolecule heeft op een evidente manier een plaatsje gevonden in de categorie van de meest extravagante gebouwen.
In tegenstelling tot de gigantische negen bollen verrast Manneken Pis vaak de toeristen met zijn kleine gestalte (61 cm). Hij is opgenomen in de lijst van de meest 'onlogische' monumenten. Hij is zo sterk dat hij ook geselecteerd is in een tweede categorie, die van buitengewone fonteinen. Uiteraard is een plassende jongetje geen fontein zoals de andere... En wat met Jeanneke en Zinneke? De meesterwerken staan niet steeds afgezonderd achter museummuren. In Brussel zijn het traject van de strip en zijn monumentale façades er het mooiste bewijs van. Lonely Planet kan het niet links laten liggen.
De reputatie van de Belgische chocolade kent geen grenzen: om dit te illustreren is La Maison des Maîtres Chocolatiers Belges opgenomen in het overzicht van de smakelijkste plaatsen op aarde. Onze meester chocolatiers hebben een plaatsje gevonden tussen de vismarkt van Tsukiji, de kruidenbazaar in Istanbul en Roquefort…
Alle eer aan de architectuur
Wat betreft shoppingcentra, staan de beste winkelcentra ter wereld op het lijstje. De Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen flirten er met Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan, de Galeries de Grand Central Terminal in New-York en de passages de Beyoglu in Istanbul.
De Art Nouveau, zijn curves en bloemenmotieven en geometrische motieven zijn in onze stad geboren. In haar strikte selectie mocht de redactie van Lonely Planet de knipoog naar de Belgische hoofdstad niet achterwege laten. En hoe een knipoog! Hotel Tassel wordt beschouwd als het eerste 100% Art Nouveau gebouw ter wereld. Deze opdracht van de wetenschapper Emile Tassel, opgenomen in het Werelderfgoed van de Unesco in 2000, is het werk van een enkele man: Victor Horta, die het oog voor detail zo ver dreef dat hij zelf de deurklinken ontwierp. Dit bijzondere hotel kan helaas niet bezocht worden tenzij bij enkele uitzonderlijke gelegenheden. De kandidatuur van Hotel Tassel voor Werelderfgoed van de Unesco maakte deel uit van een globale actie met ook Hotel van Eetvelde, Hotel Solvay en het huis en atelier Horta.
In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. De vijfde grootste kerk ter wereld bevindt zich in Brussel. De Basiliek van Koekelberg, oorspronkelijk in neogotische stijl, is afgewerkt met een Art Deco sausje. Ze is in deze categorie opgenomen in de bijbel van de Lonely. In de lijst van de tien Art Deco klassiekers staat het religieuze gebouw naast het Biltmore Hotel in Miami, Chrysler Building in New York en Regal Cinema in Bombay. Tijdens hun bezoek aan het platte land stoppen de pauzen meestal voor een gebed in Koekelberg. Vaak wordt vergeten dat samen met het Atomium en de arcades van het Jubelpark ook de koepel van de Basiliek een mooi uitzicht bied op de hoofdstad.
Enkele evenementen
Wat zou Brussel zijn zonder de reeks evenementen die we wekelijks liefdevol voor jou selecteren?
De observators van Lonely Planet hebben ook de wedstrijd van de obers van het Jubelpark en, met minder alcohol maar ook vochtig, het bloementapijt opgenomen. Je moet wachten tot augustus 2014 om het volgende bloementapijt op de Grote Markt te bewonderen, maar de stad Brussel en de Gentse Floraliën werken samen om de ongeduldigen te bekoren en hebben Floraliëntime in het leven geroepen.
Ref: 1000 choses à voir dans le monde - Lonely Planet - 23,50 €
Vond je dit artikel leuk?
Deel het