Belgische universiteiten & Hoger onderwijs
Zoals het geval is in het fundamenteel en secundair onderwijs, is er een onderscheid tussen het officieel en het vrij onderwijs. Er bestaan meerdere staatsuniversiteiten en hoge scholen die rechtstreeks afhangen van de openbare macht. Ze bevinden zich in de grote steden van het land in functie, onder andere, van hun specialiteiten.
In Brussel is het vooral het vrij onderwijs dat overheerst en dit voornamelijk door de aanwezigheid van de bekende ULB (Université Libre de Bruxelles) en haar Vlaamse equivalent, de VUB (Vlaamse Universiteit van Brussel). Lange tijd werd de KUL (Katholieke Universiteit van Leuven) beschouwd als de beste Belgische universiteit. Ondertussen is ze in twee gesplitst: namelijk de Nederlandstalige KUL die in Leuven gebleven is terwijl er een Franstalige afdeling in een kompleet nieuwe cité, Louvain-la-Neuve, opgericht is, in de gemeente Ottignies, op vijfentwintig kilometer van Brussel.
In de hoofdstad bestaan ook meerdere instellingen die de lessen van de eerste cyclus aanbieden, zoals bijvoorbeeld de universitaire faculteiten van Saint-Louis. Op het niveau van de hoge scholen maakt men een onderscheid tussen het universitair niveau(ten minste vier jaar) en het niet-universitair (meestal drie jaar). Daarnaast heeft men ook nog het hoger onderwijs in sociale promotie, waar de opleidingen georganiseerd worden volgens soepelere uurroosters. Het Europees statuut van Brussel heeft als gevolg dat er nieuwe instellingen van hoog niveau opgericht worden en waar het onderwijs meestal in het Engels gebeurt. Wat ook het type van hoger onderwijs is dat men kiest, er moet inschrijvingsgeld worden betaald. Maar over het algemeen is dit niet overdreven hoog. Men kan trouwens voor een studiebeurs in aanmerking komen, mits men voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het