België op uw bord
Het is voor niemand een geheim. De Belg kan goed eten. Hij geniet van eten, het is een joie de vivre. De Belgische keuken is niet alleen prachtig. Het is ook een van de beste, meest verfijnde keukens ter wereld. De regionale en traditionele gerechten zijn levendiger dan ooit. Sudderen en stoven zijn vaak het geheim. Paling in ’t groen, waterzooi, Vlaamse stoverij, smoutebollen, er zijn ongeveer 300 typische recepten. Er is voor elk wat wils: als kleine snack of als hoofdgerecht, hoogstaande keuken of snelle bereiding, evenwichtig gerecht of rijk aan calorieën… Zonder ons bier te vergeten, dat bij de beste ter wereld hoort. Volg ons... We halen een aantal van deze specialiteiten door de molen. Duiken we even in onze gastronomische recepten.
Paling in ’t groen
Het recept van paling in ’t groen is een meesterwerk dat met veel zorg behandeld moet worden. Het klassieke recept gebruikt zeven kruiden: peterselie, spinazie, zuring, salie, citroengras, munt en jonge brandnetels. Het gerecht wordt warm gegeten met aardappelen of koud met een snee brood. En met de vingers is het nog lekkerder…
Asperges op z’n Vlaams
De witte Belgische asperge, de grootste asperge, is bekend om haar finesse en wordt naar verschillende landen uitgevoerd als luxe voedingsmiddel. De Mechelse asperge uit volle grond is de koningin van de witte asperges. Asperges "à la flamande", opgediend als voorgerecht, zijn een heerlijke mengeling van de groente met een saus op basis van peterselie, boter en hardgekookte eieren. Een feest...
Bieren
We moeten u er zeker niet aan herinneren dat België het bierland bij uitstek is. Verder lezen...
Bloempach
In Brussel is de Bloempach een must. Achter deze naam schuilt een soort zwarte pens met een heel eigen smaak. Ze wordt gegeten als aperitief, op een boterham of warm met appelmoes en aardappelen. Het recept wordt geheim gehouden en is enkel gekend door enkele artisanale slagers.
Vlaamse stoverij
Om uw smaakpapillen te doen kronkelen, kunt u dit vleesgerecht eten met rundsvlees in een saus met mosterd, uien, bier en bruine suiker. Overheerlijk met frieten en een biertje.
Gegratineerd witloof
Dit is waarschijnlijk het klassiekste Belgische gerecht. Klassiek, eenvoudig en niet duur. Verder lezen...
Smoutebollen
Ze worden opgediend in bakjes, op de markt en de kermis. Deze kleine deegballetjes zijn goudgeel gebakken in de friteuse, ze zijn knapperig vanbuiten en zacht binnenin. Warm te eten met bloemsuiker en uiteraard met de handen...
Belgische frieten
Over de Belgische keuken praten zonder de frieten te vermelden? Dat kan niet... Verder lezen...
Hervekaas
De Hervekaas heeft karakter. Uw neus zal zeker niet het tegengestelde beweren… Maar eens in de mond, verrast deze kaas u met zijn extreme geur en rijke, romige textuur. Deze zachte kaas hoort op de beste kaasplank thuis. Eet hem met een beboterde boterham, of met appel-perensiroop.
Luikse en Brusselse wafels
De Belgische wafel, zowel de Luikse als de Brusselse, is wereldwijd bekend. Verder lezen...
Marsepein met amandelen
Marsepein vindt u in alle Belgische bakkerijen, vooral tijdens de eindejaarsfeesten, in tal van vormen en in alle soorten. Het is een pasta op basis van amandelen, gemengd met eiwit en suiker.
Geraardsbergse mattetaart
De mattetaart is een specialiteit uit Geraardsbergen, in Oost-Vlaanderen. Het is zo’n unieke patisserie dat ze beschermd is met een label voor Europese regionale producten. De taart bestaat uit eieren, amandelpasta, witte kaas en karnemelk.
Matoufé
Matoufé werd voor het eerst klaargemaakt in Marche. Het recept bestond al tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd opgediend aan de tafels van de minderbedeelden. Het is een heel voedzaam gerecht dat gelijkt op een dikke pannenkoek (die niet wordt omgedraaid bij het bakken) met daarin gebakken spek.
Mosselen
Mosselen op z’n Belgisch kunt u met tal van sauzen eten... Verder lezen...
Pain à la grecque
Laat u niet misleiden. "Pain à la grecque" is wel degelijk Belgisch en meer bepaald Brussels. Verder lezen...
Verloren brood
De Belgen eten al generaties lang verloren brood. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met dit gerecht oud brood te recupereren. Het brood wordt in melk gedrenkt, vervolgens in een geklopt ei en dan wordt het in de pan gebakken. Heerlijk met poedersuiker.
Peket
Peket is een jenever die tot 40 graden kan gaan. Het brengt al lang het hoofd van de Belgen op hol. Sommigen verkiezen de versie met een fruitsmaakje: citroen, bosbessen, bananen, kokos, passievruchten,...
Luikse salade
Iedereen maakt het op z’n eigen manier klaar. Maar toch is er een traditie: groene boontjes, aardappelen, spek, uien en wijnazijn. Een typisch wintergerecht!
Luikse siroop
Peren en appelen uit de boomgaarden van Aubel zijn de basis van de Luikse siroop. Deze donkerbruine smeerpasta is heerlijk op brood of in diverse recepten zoals Luikse ballen. Probeer het ook eens met een stukje camembert...
Speculoos
Speculoos is het Belgische koekje bij uitstek. Verder lezen...
Waterzooi
Dit is een speciaal gerecht, de ene keer soep, de andere keer hoofdgerecht. Het bevat vis, mosselen, groenten en room. Een variante voor wie niet van vis houdt is de waterzooi van gevogelte. Ook lekker en goedkoper.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het