De pannenkoek, instituut Alles wat je moet weten over de crêpe:
Étant donné que nous sommes la chandeleur, nous écrivons cet article pour vous aider à célébrer celle-ci de la meilleur façon possible.
Alles wat je moet weten over de crêpe:
Met bruine suiker, chocolade, slagroom, zonder vulling, de manieren om te genieten van een heerlijke crêpe variëren zo veel mogelijkheden dankzij de slimme en praktische vorm. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om u te vertellen over de geschiedenis ervan, waarom wij het vieren en waarom op 2 februari. Zoals beloofd zult u aan het eind van dit artikel weten hoe u goede pannenkoeken kunt bakken.
Allereerst, waar komt dit eenvoudige maar doeltreffende gerecht vandaan? Er zijn verschillende tradities en geloofsovertuigingen in verband met Candlemas. Maar de oorsprong ervan is Romeins, want op 15 februari paraderen polytheïstische gelovigen met fakkels in de hand door de straten om de god Pan te eren, die de Griekse en Romeinse god van de natuur is. Wij vieren dus een feest dat een heidense en Latijnse traditie heeft. Het woord Candlemas komt van de naam kaarsen, en dit feest was vroeger ook bekend onder de naam Chandeleuse. In 473 veranderde de betekenis van Candlemas, omdat de katholieke godsdienst in die tijd in het Westen overheerste. Paus Gelasius I besloot deze traditie te behouden maar te kerstenen. Zo werd Maria Lichtmis de dag van de presentatie van Jezus in de Tempel, 40 dagen na Kerstmis. Tijdens de viering worden dan kaarsen gezegend als teken van zuivering. Er zijn verschillende bijgeloven rond de pannenkoek. Een daarvan is een gouden munt in de linkerhand te houden terwijl met de rechterhand op de eerste pannenkoek wordt geblazen. Als de pannenkoek goed valt, zul je het hele jaar geluk hebben met geld. Er bestaat ook een variant op deze eerste, die het principe verder doorvoert: diezelfde pannenkoek wordt dan op de slaapkamerkast gelegd, met de gouden munt erin, tot het volgende jaar. Bij de volgende Kerstmis, werd de munt gegeven aan de eerste arme die ze tegenkwamen. In andere streken gooiden de boeren een pannenkoek over een kast om zeker te zijn van een goede oogst.
Vandaag is het bijgeloof verdwenen, maar de pannenkoeken zijn gebleven. Of het nu zoet, hartig, vanille of bier pannenkoeken zijn, iedereen kan een pannenkoek naar zijn smaak vinden. En er zijn evenveel verschillende recepten als manieren om ze te eten. Dus hier is een makkelijk recept om je eigen pannenkoekenbeslag te maken, met deze heb je ongeveer 15 pannenkoeken in totaal).
Hier zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
300 g bloem
3 hele eieren
3 eetlepels suiker
2 eetlepels olie
50 g gesmolten boter
60 cl melk
5 cl rum
Voor de voorbereiding heb je nodig :
Stap 1:
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje.
Stap 2:
Voeg de hele eieren, suiker, olie en boter toe.
Stap 3:
Meng voorzichtig met een garde en voeg de melk toe. Het resulterende deeg moet de consistentie hebben van een enigszins dikke vloeistof.
Stap 4:
Op smaak brengen met rum.
Stap 5:
Verhit een pan met antiaanbaklaag en vet hem licht in. Giet een lepel beslag in de pan, spreid het uit en wacht tot het aan één kant gaar is alvorens het om te draaien. Bak alle pannenkoeken op deze manier op een laag vuurtje. Er is ook een Brusselse variant op deze, je moet een beetje bier toevoegen aan je beslag en je krijgt een mooie Brusselse crêpe.
Nu heeft de pannenkoek geen geheimen meer voor u en rest ons alleen nog u een goede eetlust en een voortreffelijke proeverij toe te wensen.
Recept bron: marmiton.org
Vond je dit artikel leuk?
Deel het