Een dier kopen in alle vertrouwen

Geschreven door Rédaction BrusselsLife.be - 25 mei 2010, 00:00 (Bijwerken: 06 feb. 2013, 14:00)
Een dier kopen in alle vertrouwen
U herinnert zich wellicht die kleine puppy of kitten die u met grote ogen aankijkt. Zo klein en schattig, niemand kan hieraan weerstaan. Maar opgelet, door een huisdier te kopen in een bepaalde winkel, is er kans dat u de illegale handel in dieren financiert. Vooral een huisdier te kopen, moet u op onderzoek uitgaan om uzelf te beschermen tegen het onverwachte.

Als u uw kinderen belooft een huisdier te kopen, ga dan eerst goed na waarom u het dier zou kopen. Een diertje kopen doet men niet één, twee, drie vous en het gaat vaak gepaard met onvoorziene problemen.

Opgelet

Sommige dierenrassen sterven uit en mogen niet verkocht worden. Of het dier dat u wenst is te exotisch voor ons klimaat. Het is dus van groot belang dat u eerst wat opzoekingswerk verricht. In het algemeen kunnen we zeggen dat hoe exotischer het dier is, hoe illegaler het is.

Vooraleer van start te gaan

Vooraleer van start te gaan moet u de gevolgende overwegen die gepaard gaan met de aankoop van een huisdier: gedaan met weekends weg, u moet opvang zoeken voor tijdens de vakantie, reizen met een huisdier is niet eenvoudig, er zijn allergieën,… OK, u heeft erover nagedacht en de beslissing is gevallen. De eerste stap is kiezen welke diersoort u wilt. Hou rekening met de ruimte waarover u beschikt, de tijd die u aan het dier kunt besteden en uw financiële middelen.

Eerste stap - Zoeken

U heeft gekozen voor uw huisdier, ras, huidskleur, geslacht,... Dus is het tijd om de zoekactie te starten. Nu hangt alles af van het dier dat u wilt: hond, kat, vis, konijnen, vogels, exotische dieren,... In alle gevallen zou het ideaal zijn om een beroep te doen op een fokker met een licentie. De prijs zal hoger liggen, maar u bent er zeker van dat er geen bloedverband is tussen de ouders, wat belangrijk is bij honden bijvoorbeeld. Te veel inteelt veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. Uw huisdier zal waarschijnlijk al gevaccineerd zijn en de fokker zorgt ook voor een Europees paspoort. Bovendien hebben dieren van particuliere kwekers minder problemen. U kunt ook reageren op een advertentie van een particulier, maar er is altijd een risico. De particulier is geen professionele kweker en uw huisdier kan problemen hebben die de eigenaar niet kan identificeren. Derde en minst aanbevolen oplossing, er is nog altijd de dierenwinkel. Vele dierenwinkels zijn illegale handelaars van gesmokkelde dieren. Uw huisdier reisde waarschijnlijk dagen of weken in een klein kartonnen doos of tas, zonder voedsel of water. De verkoper weet niet hoe hij met het dier moet omgaan en kan u geen informatie geven over het dier of zijn oorsprong. Bovendien zijn veel zo’n dieren zijn al ziek. We mogen natuurlijk niet veralgemenen! Er zijn veel dierenwinkels die zeer bekwaam zijn, maar check vooraf toch altijd op fora of bij andere klanten. Koop nooit bij het eerste bezoek. We moeten eerst een goede controle uitvoeren. De te controleren punten zijn: de reinheid van de plaats en de dieren, de leefomstandigheden van de dieren, indien mogelijk het voedsel en de ouders. Vertrouw niet op iemand die weigert u de ouders te tonen.

Tweede stap - Verkenning

Alvorens te kopen, controleert u de gezondheid van het dier (u heeft op voorhand uiteraard al een boek gelezen over uw huisdier), haar / schubben / veren, tanden (als er zijn), botstructuur (proberen te laten lopen / springen),... Raadpleeg bij twijfel een dierenarts die het dier met u inspecteert. U zult waarschijnlijk een consult moeten betalen, maar het vermijdt veel ongemakken.

Derde stap - Controle en aankoop

Alvorens te betalen en nadat u gecontroleerd heeft of alles goed gaat met het dier en of het de nodige inentingen heeft gekregen, vraagt u na of er een soort garantie geldt. Lees de papieren, het paspoort, het patent,… en als alles in orde is, belet niets meer de aankoop van dit dier. Hoewel u de beste bedoelingen heeft, zijn er oneerlijke mensen. Daarom deze raad: hou het dier in het oog als u er een heeft uitgekozen en als u de papieren heeft gecontroleerd. Dit is het ideale moment voor iemand die oneerlijk is om zonder gezien te worden het dier te verwisselen met een minder goed of ziek dier.

Laatste stap - Terug naar huis

Neem het dier mee naar huis, maar hou er rekening mee dat het, net zoals mensen, een aanpassingsperiode nodig heeft en dat u, als het nog een baby is, goed alle advies van de opvoeder / verkoper moet opvolgen. Het diertje is nog heel gevoelig, dus wees er voorzichtig mee.

Waarom niet

In het algemeen kiest men voor een erg jong dier om het zelf te kunnen opvoeden. Helaas zijn veel dieren verlaten door hun eigenaars, die met het meeste geluk zijn opgepikt door SPA die een nieuwe thuis zoekt. Dus als u de aanschaf van een huisdier overweegt, kunt u ook naar een dierenasiel gaan waar dieren zijn die een tekort hebben aan liefde en warmte. Misschien vindt u uw beste vriend in een van die kooien... Lara Ronayne Casimiro

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]