50 redenen om fier te zijn op Brussel

Geschreven door Frédéric Solvel - 22 jan. 2014, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:29)
50 redenen om fier te zijn op Brussel
De Brusselaar, al dan niet van geboorte, is fier op zijn stad, ook al geeft hij het soms maar met een half woord toe. Hij houdt ervan kritiek te geven op zijn stad, maar hij zal niet toestaan dat iemand hem erover aanpakt. Om je te helpen nog meer fier te zijn op Brussel, hebben we 50 argumenten opgesomd die je kan opdiepen als de gelegenheid zich voordoet. Uiteraard konden we nog tientallen andere redenen citeren, maar ons hart stopte bij de volgende 50 pareltjes…

1. De ontdekking van het witloof

Als we gegratineerd witloof, gestoofd of rauw witloof eten, vergeten we gemakkelijk dat deze groente toevallig geboren is in een Schaarbeekse boerderij. Tijdens de woelige periode die de onafhankelijkheid van België voorafging, verliet Jan Lammers zijn boerderij. Bij zijn terugkeer waren de cichoreiwortels die hij met aarde bedekt had achtergelaten in zijn kelder, gegroeid. Na opeenvolgende selecties, kon de chef tuinman van de Kruidtuin het witloof boven de doopvont houden.

 

2. Wieg van de post

Van op de Zavel verzekerde de familie von Thurn und Taxis de organisatie van de postrelaties tussen de verschillende eigendommen van de familie van Habsbourg in heel Europa. De terreinen aan het kanaal, die toebehoorden aan de familie von Thurn und Taxis, dienden als weilanden voor de postpaarden vooraleer ze het station van Tour & Taxis zijn geworden. Na het verval van het transport via spoor en het water, herrees Tour & Taxis uit zijn as met het succes dat het nu kent.

 

3. Een vijfde van het territorium (20%)
van regio Brussel
bestaat uit groene ruimtes.

 

4. Een museum gewijd aan de Slip

Daar waar andere steden musea van de erotiek met een dubieuze smaak hebben, speelt Brussel het surrealistisch met een tentoonstellingsruimte gewijd aan de slip! Voor Jan Bucquoy is iedereen gelijk voor de slip! Hij heeft een collectie bekende slips onder glas geplaatst. Van Noël Godin tot Brigitte Lahaie via Didier Reynders. Behalve dit museum onder de ring, beschikt Brussel ook over meer 'ernstige' musea.

 

5. De andere Brussels

Het Brussel dat we kennen is Belgisch, maar het is niet de enige stad met die naam. Heel wat door de eeuwen heen uitgeweken Brusselaars hebben op hun reizen een stukje België meegenomen... Een stukje dat soms zo groot is geworden dat hun nieuwe plek de naam van hun geboortestad heeft gekregen. Er is een Brussel in de Verenigde Staten en in Canada!

 

6. De mooiste Grote Markt ter wereld

« Het stadhuis van Brussel is een juweel (...);
het is een oogverblindende fantasie van een dichter, uitgewerkt door een architect.
En het plein eromheen is een wonder... »
Victor Hugo, 1837

 

7. Pieter Brueghel

Als grote Vlaamse schilder, heeft Pieter Brueghel de Oude in de Hoogstraat (nr. 132) gewoond. En toen hij zijn penseel inruilde voor de eeuwigheid, is hij begraven in de Kapellekerk.

 

8. Lambik, geuze en kriek

Als hoofdstad van het koninkrijk der bieren is Brussel geen uitzondering wat betreft deze rank. Lambik, geuze en kriek zijn het schuimige bewijs. In het centrum van de stad vereeuwigen brasseries Cantillon en brasserie de la Senne deze knowhow terwijl het Brussels Beer Project fermenteert.

 

9. Het diepste zwembad ter wereld

Als iemand het heeft over een zwembad van 33 meter, denk je meestal aan de lengte. 
In Ukkel gaat het om de diepte! Nemo 33 is het diepste zwembad ter wereld.

 

10. Hoofdstad van het stripverhaal

Tussen het Belgisch Stripcentrum, het parcours en het stripfeest, is Brussel een stad waar de tekstballonnen schitteren. Kuifje, de Smurfen, Bollie en Billie, Quick & Flupke zijn allemaal helden die hier geboren zijn.

 

11. « Ondanks alles heb ik een mooie kindertijd gehad... Ik ben op het platteland, buiten Brussel opgegroeid. En ik leefde steeds tussen de honden. Dieren speken niet te veel. Ze spreken met feeling, maar ze hebben geen taal voor onze angsten. Ik heb nu een hond naast me die ik streel. »
Jean-Claude Van Damme

 

12. Een exemplaar van de Denker van Rodin

Als je in de gangen van het Kerkhof van Laken wandelt, zal je al snel een exemplaar van De Denker van Rodin opmerken. Cocorico, het is een kopie.

 

13. Eerste spoorlijn op het continent

Op 5 mei 1835 is de eerste spoorlijn op het Europese continent ingewijd. Ze verbindt Brussel met Mechelen. Koning Leopold I woonde de reis bij: drie treinen van elk 30 wagons! De geschiedenis vertelt niet of ze op tijd op hun bestemming zijn aangekomen. Waarschijnlijk was er zelfs geen uurrooster...

 

14. De Brusselse wafel

De wafel is ofwel Luiks ofwel Brussels. Uiteraard verkiezen wij de Brusselse: zacht, rechthoekig, zonder parelsuiker maar met een berg fruit, chocolade en slagroom.

 

15. Een reusachtig Justitiepaleis

« Op de top van een steile helling staat een massief gebouw,
met zuilen die zo mooi zijn dat het geheel onmiddellijk doet denken aan een Assyrisch koninklijk paleis
of aan een illustratie van Gustave Doré. »
Sigmund Freud

 

16. Een formidabele zanger

Vooraleer de Fransen hem monopoliseren, willen we nog even benadrukken dat Paul Van Haver, alias Stromae, wel degelijk een Brusselaar is! Stromaedoutai? Uit Brussel!

 

17. Een folklore verankerd in de geschiedenis

De Meiboom is de oudste folkloristische traditie in Brussel. Het planten van de meiboom vindt al sinds 1213 elk jaar plaats op 9 augustus, aan de vooravond van Sint-Laurent. Meer was er niet nodig voor de UNESCO om de Meiboom op te nemen in de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.

 

18. De mooiste atletiekmeeting

Ivo Van Damme, een atleet op de 800 en de 1.500 meter, bracht in 1976 twee zilveren medailles mee van op de Spelen in Montreal. Het goud lag te lonken, maar enkele maanden later kwam hij om bij een verkeersongeval. Het jaar erna organiseerden journalisten een atletiekmeeting om hem eer te bewijzen. Dertig jaar later is de Memorial Van Damme een niet te missen afspraak waar al 17 wereldrecords gebroken zijn! Voor atleten zoals de broers Borlée is het de gedroomde gelegenheid om voor eigen publiek te evolueren. De toekomst van de Memorial wordt donkerder naarmate 2020 nadert, het jaar van de bouw van het nieuwe nationaal stadion.

 

19. "Met zijn ondergrondse traject van 2.700 meter,
is de Leopold II-tunnel de vierde langste tunnel ter wereld."

 

20. Grieks brood

Ga de herkomst van dit brood niet zoeken in Athene. Grieks brood, het lange goudkleurige koekje dat met suiker bestrooid is, is wel degelijk Brussels!

 

21. Het beste publiek ter wereld

Soms hebben we het soms moeilijk om de complimenten van artiesten te geloven over e kwaliteit en de warmte van het Brusselse publiek. Maar de cijfers liegen er niet om. Op woensdag 18 november 2009 was het publiek bij het optreden van Prodigy in Vorst Nationaal zo warm dat het een kleine aardbeving veroorzaakte.

 

22. Manneken-Pis

Met zijn 55,5 centimeter en zijn 17 kilo beschikt deze grote baby n brons over een uitgebreide garderobe. Manneken-Pis heeft meer dan 800 kostuums.

 

23. Een tapijt in de Sixtijnse Kapel

Voordat de Antoine Dansaertstraat vooral fashionista's aantrok, had Brussel al naam gemaakt wat betreft stoffen. In 1531 werden tapijten van het Brusselse atelier van Pieter van Aelst aangebracht in de Sixtijnse Kapel. Later, in de XVIIIe eeuw, was Brusselse kant, samen met die uit Brugge, iets om fier op te zijn.

 

24. Audrey Hepburn

De Britse actrice is op 4 mei 1929 geboren in een gebouw in de Keynveldstraat 48, tussen het Stefanieplein en de Naamsepoort. Ze heette Audrey Kathleen Ruston. Op de voorgevel is een gedenkplaat aangebracht die de voorbijgangers hieraan herinnert.

 

25. Atomium

Dit 165 miljard keer uitvergrote ijzerkristal is gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in 1958. Sinds de renovatie in 2006 is hij weer in zijn oude glorie hersteld. Enkel de charmante hostessen uit 58 ontbreken op de afspraak. Samen met Manneken-Pis en de Grote Markt is het Atomium een van dé symbolen van Brussel.

 

26. Zwanzen

"Brussels woord – Karakteristieke humor voor Franstalig België, vooral voor Brussel. " Larousse

 

27. Oefenterrein van Eddy Merckx

Terwijl papa en mama Merckx hun kruidenierszaak op de Bouvreuilsplaats openhielden, verzorgde de kleine Eddy na school in tijdens het weekend met de fiets de leveringen. Het is in die wijk Vogelenzang dat de drang groeide om te transformeren in kannibaal, belust op overwinningen.

 

28. De Elsense Abbey Road

In dertig jaar tijd heeft ICP een solide reputatie opgebouwd in de Europese microkosmos van opnamestudio's. Bashung, The Cure, Maurane, Noir Désir, Renaud, The Stranglers en nog vele anderen hebben hun muziek opgenomen in deze Brusselse Abbey Road.

 

29. Spruitjes

De schoolrefters helpen ons om er niet van te houden, maar eens volwassen herzien we onze mening... Deze kleine groene kooltjes, eerder schattig, laten niemand onverschillig.

 

30. In Zaventem wordt jaarlijks 860 ton chocolade verkocht.
Een wereldrecord!

 

31. Art nouveau

Met Victor Horta als aanvoerder, is de art nouveau wel degelijk ontstaan in Brussel. Vier realisaties van Horta zijn geklasseerd als wereldpatrimonium. Onder deze vier onder andere zijn huis, dat is omgebouwd tot museum. Ondanks enkele spijtige verwoestingen, staan er nog meer dan 500 gebouwen in de stad. Om de twee jaar is er een biënnale, gewijd aan de art nouveau.

 

32. Eerste radio-uitzending

Op 28 maart 1914 zond het station van Laken het eerst radioconcert van Europa uit. Sindsdien was er elke zaterdag een uitzending van op het Koninklijk Paleis.

 

33. Een van de grootste joggings ter wereld

Met 30.000 hesjes die in een recordtijd worden aangetrokken, zijn de 20 kilometer van Brussel niet alleen de grote mis van de Brusselse sport, maar ook een van de grootste joggings ter wereld.

 

34. " Zinneke is het Brussels voor de kleine Zenne,
de rivier die Brussel beschermde tegen overstromingen
en een bastaardhond die soms eindigde in de Zenne.

Bij uitbreiding is een Zinneke iemand met meerdere oorsprongen, symbool voor het kosmopolitische en multiculturele karakter van Brussel."
Myriam Stoffen, Zinneke Parade

 

35. Stocletpaleis

Na de art nouveau de art deco. Een ander Brussels monument, geklasseerd door de UNESCO, is het Stocletpaleis, een totaal werk: het gebouw, het meubilair en de tuin zijn ontwerpen in overeenstemming met elkaar. Ze zijn samen één. Het paleis is gesloten voor het publiek, maar sommigen hebben het voorrecht om het bij bepaalde gelegenheden te bezoeken. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Président Bush tijdens een van zijn bezoeken aan Europa.

 

36. Jacques Brel

De grote Jacques gaf waarschijnlijke de meeste concerten in de Ancienne Belgique, maar de Bozar had de eer zijn afscheidsgala te organiseren in 1966. Hij was niet de enige die over zijn liefde voor Brussel zong. De Snuls, Marie Warnant, Léopold Nord, Bénabar, Dick Annegarn, Daddy K en nog vele anderen deden het ook. Zonder specifiek over Brussel te zingen, kunnen nog heel wat andere artiesten als Brusselaar gekwalificeerd worden: José Van Dam, Puggy, Sttellla, Annie Cordy... 

 

37. Plaats voor stedelijke kunst

Met potloden, Bonom en collages heeft de stedelijke kunst de voorbije jaren een plaatsje veroverd in de Brusselse straten.

 

38. Beukenkathedraal

De beukenkathedraal ligt in een groot deel van het Zoniënwoud, de groene long van de hoofdstad, en geeft het een unieke charme met de beuken die soms meer dan 200 jaar oud zijn.

 

39. Een Nobelstad

Drie Brusselaars kunnen opscheppen over het feit dat ze de medaille en het diploma van de Nobelprijs hebben ontvangen. In 1913 ontving Henri La Fontaine de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan het Mundaneum en het Internationaal Bureau voor de Vrede. In 1977 was er Ilya Prigogine met de Nobelprijs voor de Scheikunde en vorig jaar is Francois Englert beloond voor het Higgsdeeltje. Ter gelegenheid van diverse Solvaycongressen, bood Brussel al onderdak aan heel wat Nobelprijswinnaars.

 

40. Trop is te veel

Trop is te veel, dat is een uitspraak van Paul Vanden Boeynants, alias VDB. De uitspraak combineert Frans en Nederlands perfect. Deze Brusselaar was twee keer eerste minister. In 1989 haalde zijn ontvoering de krantenkoppen en inspireerde ze de Brussels Sound Revolution.

 

41. Een sonate van Mozart

In oktober 1763 reisden de kleine Wolfgang en zijn familie door Brussel. In afwachting van een ontvangst door Karel van Lotharingen, componeerde Mozart een sonate die 'Sonate bruxelloise' werd gedoopt.

 

42. Mens sana in Brussellensis sano

Eddy Merckx is niet de enige Brusselaar die de lauwerkrans mocht dragen. Jacky Ickx, Raymond Goethals, de broers Borlée, Paul Van Himst, Nicolas Colsaerts, zoveel namen in gouden letters op het palmares van de wereldsport. Ben je uit op een podiumplaats? Lees dan ons artikel over sportieve Brusselaars.

 

43. Een wereldstad

Behalve de aanwezigheid van heel wat instellingen van de Europese Gemeenschap en de zetel van de NAVO, zijn er heel wat opmerkelijke cijfers over de internationale aanwezigheid in Brussel:
- tussen 15 en 20.000 lobbyisten;
- 300 regionale vertegenwoordigingen;
- 5.332 diplomaten;
- 2.500 internationale agentschappen;
- 150 internationale advocatenkantoren.

 

44. Plastic is fantastisch

Brussel heeft niet gewacht tot Elmer Food Beat het luid verkondigt. Plastic is fantastisch en wordt tentoongesteld in het Plasticarium.

 

45. Bloemen op de kasseien

In de even jaren verdwijnen de kasseien van de Grote Markt tijdens het weekend van 15 augustus onder een tapijt van een miljoen bloemen.

 

46. De vijfde grootste kerk ter wereld

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg is de vijfde grootste kerk ter wereld.
Ze heeft zelfs al een pauselijk bezoek mogen ontvangen.

 

47. Fuse

Brussel heeft niet gewacht op Tomorowland om een eigen tempel van de elektronische muziek te hebben. De allergrootsten hebben het platina van de Blaesstraat gevolgd: Laurent Garnier, Jeff Miles, Paul Kalkbrenner,…

 

48. Uitvinding van de praline

In 1912 vond Jean Neuhaus, chocolatier in de Sint-Hubertusgalerij, de praline uit. Het was een chocoladen vormpje, gevuld met praline. Om zijn creaties mooi voor te stellen, ontwikkelde hij drie jaar later het alom bekende doosje.

 

49. Mademoiselle Beulemans

Dit theaterstuk, gecreëerd in maart 1910, kende een groot succes in België en in het buitenland. Een Parijzenaar is smoorverliefd op de verloofde dochter van zijn Brusselse baas. En dan volgt er een vaudeville met heel wat bier. Pagnol probeerde voor Marseille te doen wat Fonson en Wicheler voor Brussel hebben gedaan met Le Mariage de Mademoiselle Beulemans.

 

50. « Brussels + Life = BrusselsLife »
Jean-Claude Van Damme, 2015

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]