Trappistenbier: een traditioneel brouwsel
Maar we zouden hierbij de geneugten van de nationale drank vergeten: bier. Zij bestaat in diverse kleuren: bruin, blond, amber, enz. en haar gistingen beantwoorden aan onwaarschijnlijke opsommingen: dubbel, tripel, enz.
Maar het meest prestigieuze Belgische bier blijft zonder twijfel de trappist, brouwsel van hoge gisting, gebrouwen door de pater trappisten in België. Dit bier profiteert van een wettelijke bescherming sinds het begin van de jaren '60, om ervoor te zorgen dat ze wordt beschermd tegen pogingen tot namaak. De trappistenbieren zijn abdij-bieren, volgens de geschiedenis. Nochtans zijn niet alle abdij-bieren, trappistenbieren. Om het etiket van trappistenbier te mogen dragen, moet de drank het resultaat zijn van het zware labeur van paters afkomstig uit de congregatie "La Trappe", oorspronkelijk gesitueerd in Normandië (Frankrijk).
Drink met je verstand...
Tijdens de Franse Revolutie, heeft de geestelijke orde, geleid door de leer van Sint-Bénédictus, zich verschanst in België, en had in haar bagage de eeuwenoude bekwaamheid van het bier brouwen. Van deze historische implantatie blijven er vandaag maar zes abdijen over: Chimay (Notre-Dame de Scourmont), Orval (Notre-Dame d'Orval), Rochefort (Notre-Dame de Saint-Rémy), Westmalle (Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart) , Westvleteren (abbaye de Saint-Sixte) en Achel. Het bier, gebrouwen onder toezicht van de trappisten-monniken, binnen de muren van deze Cisterciënzer-abdijen, krijgt ook een sociale dimensie toegewezen: een deel van de inkomsten vrijgemaakt door de brouwerij-activiteit moet, inderdaad, worden gebruikt voor caritatieve doeleinden. Dit alles verklaart zonder twijfel waarom het trappistenbier met verstand wordt gesmaakt...
Vond je dit artikel leuk?
Deel het