26e Opendeurdag van de Europese Instellingen
Op 5 mei 2018 openen de Europese instellingen in Brussel hun deuren voor het publiek, een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in de bekende EU-gebouwen en om meer te weten te komen over het Europese project. Het halfrond van het Europees Parlement, de vergaderzaal van de Europese Commissie, het nieuwe Europa-gebouw en de zalen waar de staatshoofden en regeringsleiders elkaar ontmoeten; het zijn slechts enkele voorbeelden van wat mensen kunnen ontdekken op deze Opendeurdag.
Dit jaar is het Europese jaar van het cultureel erfgoed het centrale thema. Het doel van dit initiatief is om mensen ertoe aan te zetten om Europa’s culturele erfgoed te verkennen en er zich nauwer betrokken bij te laten voelen, en zo verbondenheid te versterken.
Tijdens de Open dag kunnen bezoekers deelnemen aan themadebatten, rondleidingen volgen in de gebouwen of zelf op verkenning gaan in de instellingen. Er zijn informatiestanden, concerten, tentoonstellingen, en interactieve animatie voor alle leeftijden. Een kleine trein zal bezoekers door de Europese wijk rijden. En men viert de eerste verjaardag van het Huis van de Europese Geschiedenis, een jaar van leren, reflecteren en debatteren over de Europese geschiedenis.
De Opendeurdag valt dit jaar samen met het Irisfeest, een bruisend festival dat plaatsvindt op 5-6 mei om de verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vieren. Gedurende het weekend zullen meer dan 100 organisaties samenkomen in het Warandepark voor interactieve workshops, dansdemonstraties, theatervoorstellingen, circus acts en meer. In de Iris Food Corner vind je meer dan 60 food trucks van het Paleizenplein tot aan het Koningsplein. Om de zaterdagavond af te sluiten is er op het Paleizenplein de Elecro Night en optredens van andere artiesten.
Vergeet 5 mei dus niet aan te kruisen in de agenda. Haal zoveel mogelijk uit deze opendeurdag bij de Europese instellingen door vooraf het programma te bekijken. Ga voor meer informatie naar europeday.europa.eu. #EUopenday #BrusselsEuropeWeekend
Achtergrond
Met de Opendeurdag staan de Europese instellingen stil bij de Schumanverklaring die op 9 mei 1950 werd afgelegd door de Franse minister van Buitenlandse Zaken en één van de grondleggers van de EU, Robert Schuman. In zijn verklaring stelde hij voor dat Frankrijk en Duitsland het beheer over hun natuurlijke hulpbronnen zouden delen zodat een conflict tussen de landen ‘niet alleen ondenkbaar, maar ook materieel onmogelijk’ zou worden. Andere Europese landen sloten zich hierbij aan waardoor Europese samenwerking werkelijkheid werd.
Dit jaar is de 26e editie van de Opendeurdag in Brussel. Deelnemers zijn: het Europees Parlement, de Europese Raad en de Raad van de EU, de Europese Commissie, de Europese dienst voor extern optreden, het Europees Comité van de Regio's, het Europees Economisch en Sociaal Comité, en het Huis van de Europese Geschiedenis.
Vond je dit artikel leuk?
Deel het